Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Grofii le-au tăiat finanțarea, dar codrenii tot s-au adunat la Danțu’ la șură, în Soconzel
Florin Răchitan  - Marti, 7 Mai 2024

Pe măsură ce se apropie campania electorală, unii sunt din ce în ce mai disperați și iau măsuri fără precedent în județul Satu Mare în încercarea de a-și salva scaunele.

Un exemplu elocvent în acest sens este batjocura de care au avut parte, în a doua zi de Paști, codrenii care în mod tradițional se adună în această zi de sărbătoare la Danțu’ la șură, prima petrecere după lungul post al Paștelui, care se organizează, așa cum îi spune și numele, în șura celui mai bun gospodar al satului Soconzel, iar evenimentul adună întotdeauna sute de oameni veniți și din satele învecinate.

În ultimele aproape două decenii, Consiliul Județean Satu Mare a asigurat finanțarea acestui eveniment de amploare, prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituție inventată exact cu acest scop, pentru a asigura o organizare profesionistă în scopul transmiterii acestor tradiții vechi de secole generațiilor următoare. Până la ediția din acest an!

Ziua nu a fost aleasă întâmplător, fiindcă în mod obișnuit codrenii împrăștiați prin județ și prin țară sau străinătate se adună aproape obligatoriu de Paște în satul lor natal, tocmai pentru a participa și la această sărbătoare a folclorului din regiune. Doar că acum, din motive foarte tulburi, conducerea instituției cunoscute sub numele mai comun de Centrul Creației a programat festivalul cu mai mult de o lună mai târziu, în ziua de Rusalii, astfel încât acesta să ”pice” fix după alegerile din 9 Iunie. Explicația oficială e că în această perioadă se organizează și Sâmbra Oilor, iar culturnicii județului au prea multă treabă ca să se ocupe și de un mizilic dintr-o fundătură din Codru.

Primarul comunei Socond, Nicolae Cornea Mare a făcut demersuri repetate chiar la cel mai înalt nivel al conducerii să mute înapoi data de organizare a celui mai îndrăgit festival al localnicilor. Răspunsul a fost... tăierea finanțării!

Atâta le-a trebuit codrenilor! Au dat de veste peste dealuri, iar în a doua zi de Paști s-au adunat cu mic cu mare sute de oameni, cu primarii din regiune cu tot, și au organizat o sărbătoare de s-au auzit viorile până în birourile Palatului din mijlocul Sătmarului! Ba mai mult, în ajutorul lor au venit și moții din Câmpia Careiului, în frunte cu președintele Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”. Să se știe o treabă!













Prezent la eveniment, deputatul PNL Adrian Cozma, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare, a explicat în câteva fraze despre ce a fost vorba, asigurându-i totodată pe codreni de toată susținerea în păstrarea tradițiilor sfinte românești, indiferent de opreliștile acestor vremuri:




3681 vizite
Distribuie pe