Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Rezultatele concursului de dramaturgie Focus Drama organizat de Teatrul de Nord
Teatrul de Nord  - Miercuri, 31 Iulie 2024

Teatrul de Nord Satu Mare are plăcerea de a anunța textele câștigătoare ale concursului FOCUS DRAMA, ediția a III-a.

Proiectul încurajează crearea de texte noi și stabilește un focus exclusiv pe dramaturgia română contemporană. Concursul acestei ediții s-a concentrat pe sondarea spațiului omului, în context modern și postmodern. Tema explorează dualitatea misterioasă a conexiunii și distanței, un loc, un timp sau un mod în care diviziunile emoționale și fizice coexistă. „Spațiul dintre noi” captează complexitatea relațiilor umane, adesea ilustrând echilibrul delicat dintre intimitate și separare.

Procesul de selecție a fost unul provocator, datorită calității excepționale a lucrărilor înscrise, fiecare dintre ele impresionând prin originalitate, profunzime și impact emoțional. 

Redăm astfel câștigătorii acestei ediții, nu înainte de a mulțumi tuturor celor 76 de participanți și de a încuraja cât mai mulți autori, amatori sau profesioniști, să participe la edițiile următoare.

Textul câștigător: Petru sau Zece fără un sfert de Ioana Dajbog

Textele spectacolelor lectură: Noul profet de Radu Popescu și Sub apă de Ionuț Vișan

Dorim să mulțumim organizatorilor pentru încrederea oferită unui juriu tânăr, format din practicieni aflați la început de drum. Considerăm că includerea generațiilor noi de artiști în decizii care influențează scena teatrală românească este o bună practică în asigurarea continuei sale evoluții. A fost dificil să ne limităm la doar trei texte însă procesul de jurizare a reprezentat un exercițiu bun de lectură, de sondare a dramaturgiei contemporane românești și de imaginare a ce am dori noi, personal, dar și ce ar putea dori publicurile noastre să apară pe o scenă de teatru.

Mulțumim tuturor participanților pentru contribuția activă la dramaturgia românească contemporană!

Juriul Focus Drama 2024

Codruța Cadar, Miruna Grozav, Tudor Dreve

Premiera și evenimente asociate

Textul câștigător, „Petru sau Zece fără un sfert” de Ioana Dajbog, va fi montat pe scena sălii Studio a Teatrului de Nord Satu Mare și va avea premiera în luna noiembrie a acestui an. În cadrul evenimentului FOCUS ÎN DIALOG, celelalte două texte clasate, „Noul profet” de Radu Popescu și „Sub apă” de Ionuț Vișan, vor beneficia de spectacole lectură, care se vor desfășura în sălile Bibliotecii Județene Satu Mare.

Despre evenimentul FOCUS ÎN DIALOG

FOCUS ÎN DIALOG este o platformă de promovare a dramaturgiei contemporane, care aduce în prim-plan voci noi și valoroase. Prin spectacole lectură și montări de premiere, acest eveniment contribuie la dezvoltarea și susținerea culturii locale și naționale, la promovarea și încurajarea scrierii dramatice contemporane.

FOCUS ÎN DIALOG cuprinde, pe lângă premierele textelor câștigătoare ale concursului Focus Drama, spectacole invitate din țară și este un eveniment care, pe parcursul mai multor zile, va anima orașul, va aduce publicului sătmărean producții noi, va crea o bază de dialog pentru profesioniști din teatru și va celebra teatrul contemporan.

Detaliile exacte ale evenimentelor și programul complet vor fi anunțate în curând pe site-ul și canalele de social media ale Teatrului de Nord Satu Mare.

Partenerii proiectului: Biblioteca Județeană Satu Mare, Asociația LiterNet, Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

Proiectul FOCUS DRAMA este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

2952 vizite
Distribuie pe