Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tensiuni la început de stagiune la secția română a Teatrului de Nord Satu Mare. Se schimbă conducerea?
Florin Răchitan  - Marti, 3 Septembrie 2024

În comunicatul de presă publicat luni, în care s-a anunțat programul pentru noua stagiune a trupei de la secția română ”Mihai Raicu” a Teatrului de Nord, totul pare frumos, iar situația este ilustrată și cu poze ”de echipă” realizate chiar pe scena teatrului.

Apoi am aflat că, de fapt, chiar în echipa respectivă mocnesc niște tensiuni, nu de ieri sau de alaltăieri, iar acestea își au originile nu doar în orgoliile specifice unei asemenea comunități de artiști, ci și în niște interese politice combinate cu jocurile etnice de putere atât de caracteristice Sătmarului.

Se pare că o parte a trupei de la secția română și-ar dori nu doar schimbarea conducerii proprii, dar și pe cea a teatrului, argumentând cu decăderea vizibilă a rezultatelor secției, din toate punctele de vedere, de când aceasta este condusă de directorul artistic Ovidiu Caița, susținut de directorul general Stier Peter, ținut mulți ani de zile pe post de interimar de către UDMR și definitivat în funcție abia anul trecut prin concurs.

În toți acești ani, începând cu 2017, a scăzut drastic numărul abonamentelor la spectacolele secției române, în timp ce vânzările de bilete și abonamente au crescut proporțional la secția maghiară ”Harag Gyorgy”. Pentru comparație, dacă în urmă cu zece ani, trupa românească avea asigurate cel puțin 16 spectacole pe bază de abonamente la fiecare punere în scenă a unei premiere, acum s-a ajuns la un maxim de abonamente vândute pentru doar două spectacole, în timp ce numărul acestora este de vreo 10 ori mai mare la secția maghiară.

Membrii secției române nu acuză conducerea de discriminare în ceea ce privește asigurarea bugetului din bani publici a instituției finanțate de Primăria Satu Mare, însă managementul și însăși concepția artistică a programului fiecărei stagiuni lasă de dorit, în timp ce secția maghiară este avantajată cu finanțările obținute prin diverse programe ale Guvernului Ungariei și tocmai își amenajează un fel de sediu propriu într-o clădire din zona centrală a orașului, proprietate a Episcopiei Romano-Catolice (ce surpriză?!?! ;)).

La acestea se adaugă nemulțumiri cu privire la criteriile de salarizare a personalului, acuzații de concursuri ”aranjate” pentru obținerea unor posturi etc. Ca la orice instituție publică ;)) Cu mențiunea că aici este vorba despre o instituție de bază a culturii românești în acest oraș de graniță, aspect care îi face pe unii membri ai secției române să suspecteze un fel de sabotaj, prevestit, de-altfel, la vremea respectivă, de fostele conduceri ale Primăriei Satu Mare, care s-au opus enclavizării structurale a teatrului pe criterii etnice.

Din ce știm până acum, la finalul ședinței de săptămâna trecută a Consiliului Local Satu Mare a avut loc o întâlnire ”neprotocolară” între grofi și baroni, aliați în urma ultimelor alegeri locale, în care s-a pus în discuție schimbarea conducerii secției române a Teatrului de Nord. Cine a urmărit, cât de cât, campania electorală recentă și își amintește de pozele din conferințele de presă, poate să-și facă o idee cam care sunt propunerile de schimbare. Cine nu, poate să comenteze pe Facebook că ”de ce-s ungurii de vină”?!?! ;))

2347 vizite
Distribuie pe