Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
”Noaptea Detectivilor de Carte” la Biblioteca Județeană Satu Mare, în ”Nocturna bibliotecilor”
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Marti, 24 Septembrie 2024

Potrivit tradiției, în ultima seară de vineri a lunii septembrie, întreaga comunitate a bibliotecarilor din bibliotecile publice din România organizează evenimentul național Nocturna bibliotecilor, la inițiativa și sub auspiciile Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, o campanie de activare nocturnă a bibliotecilor.

În acest an, campania de mobilizare nocturnă a bibliotecilor adaugă în palmares ediția cu numărul XV și este numită simbolic „Noaptea Detectivilor de Carte – mistere literare, rezolvare de enigme, incursiuni în lumea romanelor polițiste”.

Biblioteca Județeană Satu Mare se alătură și de această dată evenimentului național „Nocturna bibliotecilor” și va fi gazda unor programe speciale, adaptate pentru a reflecta tematica extrem de ofertantă a prezentei ediții. Fiecare activitate își are propriul ei scenariu, asigurând o experiență unică pentru fiecare vizitator.

Astfel, instituția cărții sătmărene își va deschide porțile, vineri, 27 septembrie, la ora 17:00, pentru a primi oaspeți de seamă cu recital de balet, vernisaje de expoziții, activități creative pentru copii și pentru adulți, lansări și prezentări de carte și reviste literare atât în limba română cât și în limba maghiară, spectacole de teatru, vizionare de film, recitaluri de muzică ușoară și clasică, jocuri pentru dezvoltarea comunicării și conștiinței de sine, concurs de cultură generală,  escape room, expoziții de carte și alte surprize pline de mister și suspans.

Partenerii evenimentului organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare sunt: Școala de Arte Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Teatrul de Nord Satu Mare–Trupa Mihai Raicu, Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” Satu Mare, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România–Filiala Satu Mare, Cenaclul „Cronograf”, Asociația Clubul Creatorilor „Afirmarea”, Asociația Scriitorilor de Nord–Vest, Cercul Literar Studențesc „Szamos”, Școlile gimnaziale „Avram Iancu”,  „Bălcescu–Petȍfi” și „Rákóczi Ferenc”. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare și cu susținerea Primăriei Municipiului Satu Mare.

Nocturna Bibliotecii Județene Satu Mare va debuta la ora 17:00, cu deschiderea oficială a evenimentului, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, urmată de recitalul de balet „Plutind pe aripile fanteziei”, în cadrul căruia vor evolua grațioasele balerine din clasa prof. Ana Macovei de la Școala de Arte Satu Mare.

Începând cu ora 17:30 sunt programate o serie de activități în paralel după cum urmează: Lansarea volumului antologic de poezie și proză a tinerilor scriitori maghiari din România, „Felhőfoszlányok” (Moderator: Elek György, publicist şi redactor-şef al revistei „Szamos”); Vernisajul expoziției de artă miniaturală și afișe „Hobby-uri” (expune ing. Adrian Veja; curator: prof. Cristina Busuioc); „Parte de (C)ARTE”, minirecital de muzică pentru copii (interpretează Alessio Bocrici și Maya Robaș; prof. coordonator Renata Inovan–Bertok); „Feeria culorilor de toamnă”. Ateliere de pictură: figurine din ipsos, face painting, activități interactive și de divertisment, destinate preșcolarilor și elevilor din ciclul primar; „Delfinul curios”. Joc pentru dezvoltarea comunicării și conștiinței de sine, destinat elevilor din ciclul gimnazial.

La ora 17:45, în sala mutimedia, este programată activitatea „Bate gongul! Poftiți la spectacol!”, în cadrul căreia participații vor fi spectatorii piesei de teatru „Povestea cuvintelor”, scrisă, regizată și pusă în scenă de prof. Nicoleta Câmpian și interpretată de elevi ai Școlii Gimnazială „Avram Iancu”.

Ora 18:00 este rezervată artelor vizuale, astfel că, în foaierul de la parterul clădirii va avea loc vernisajul de fotografie arhitecturală „Out of the Dark”. Expune artistul fotograf de origine sătmăreană și recunoscut în întreaga lume pentru talentul său, Robert Fülöp. Rolul de curator al expoziției îi revine omului de cutură dr. Felician Pop.

La ora 18:30, în Sala de lectură „Gheorge Bulgăr”, este programată lansarea ediției anastatice a volumului „Mărgăritare”, semnat de Petru Bran. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la apariție, la Satu Mare, în 1874, a primei cărți în limba română.

De la aceeași oră, în locații diferite, se vor derula și activitățile „Roata cu povești”. Minirecital de muzică pentru copii, prelucrarea muzicală și acompaniamentul îi aparțin prof. Ioan Rațiu, interpreți fiind elevi ai Școlii Gimnaziale „Rákóczi Ferenc”; „BiblioQuizzz–testează-ți cunoștințele de cultură generală” (program interactiv destinat elevilor din ciclul liceal), precum și „Evadează dacă poți!”, joc „escape room” dedicat exclusiv aventurierilor curajoși, prima rundă de joc. Alte două runde de joc sunt programate pentru orele 19:40 și 20:50.

La ora 19:00, doritorii își pot da întâlnire cu ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, Serviciul Criminalistic, pentru a participa la activitatea „Sub lupă: secretele meseriei de criminalist”, în cadrul căreia audiența poate afla informații despre specificul profesiei, materiale și tehnici de lucru, provocările investigației „la locul faptei” și multe alte „secrete polițienești”.

Începând cu ora 19:15, tinerii și adulții sunt provocați să participe la activitatea „Hazul și necazul cuvintelor”, să dezlege integrame și cuvinte încrucișate și să se implice activ în activitățile de divertisment pregătite de bibliotecari. La aceeași oră, va „bate gongul” pentru a doua oară, invitându-i pe cineaști la vizionarea ecranizării romanului polițist „Moarte pe Nil”, semnat de celebra scriitoare britanică Agatha Christie.

La orele 19:20, 20:00 și 20:50, iubitorii acordurilor clasice sunt invitați să se lase pătrunși de „Fascinația muzicii” prin participarea la minirecitalurile susținute de către cursanți ai clasei de pian, prof. Varga Maria, de la Școala de Arte Satu Mare. Vor interpreta Matécsa Bernadett și Luca Hotea, repertoriul propus fiind unul foarte inspirat: piesa la 4 mâini „6 Ländlerische Tänze”, de W.A.Mozart; ,,Comptine D’un Autre Été” de Yann Tiersen și „Pirații din Caraibe” de Klaus Badelt.

Între orele 19:30 și 20:50, în Sala de lectură „Gheorge Bulgăr” se va desfăura „Salonul scriitorilor și creatorilor sătmăreni”, o întâlnire colocvială între scriitori, gazetari, oameni de cultură și care va facilita participanților inițierea unor discuții și dezbateri despre ultimele apariții editoriale, proiecte culturale, activitatea cenacliștilor și ziariștilor profesioniști etc. Evident, iubitorii de literatură sunt invitați să se alăture „salonului colocvial” și să participe la sesiuni de recitări din lirica poeților sătmăreni și nu numai.

Finalul evenimentului nocturn îi va aduce în spațiul bibliotecii pe îndrăgiții actori ai scenei teatrale sătmărene Andrei Stan, Ioana Cheregi, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan și Andrei Gîjulete pentru „Un spectacol improvizat cu ImproȘtim”. Spectacolul este programat să înceapă la ora 21:30.

Bibliotecarii sătmăreni își așteaptă oaspeții cu două expoziții tematice de carte și romane polițiste, intitulate „Ucide plictiseala cu o carte criminal de bună”, dar și cu expoziția de fotografii „Pe firul operațiunii Mutarea bibliotecii” care va dezvălui publicului instantanee surprinse în timpul mutării Bibliotecii Județene Satu Mare în noul sediu. Alte surprize pline de mister și suspans vor fi create prin organizarea unui spațiu destinat realizării de fotografii memorabile, denumit „Detectivii de Carte”, dar și prin „Enigmatica descoperire de la subsolul bibliotecii”.

Organizatorii și partenerii evenimentului promit și alte surprize care vor fi dezvăluite pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Satu Mare. Toți sătmărenii sunt invitați să petreacă o seară frumoasă în compania gazdelor, a colaboratorilor și partenerilor evenimentului și sunt așteptați cu drag pentru a sărbători împreună bucuria lecturii și a imaginației.

Rezervați-vă noaptea de 27/28 septembrie pentru a vă alătura Nocturnei bibliotecilor! Descoperiți mai multe detalii despre programul propus de bibliotecarii sătmăreni aici: https://www.bibliotecasatumare.ro.

1332 vizite
Distribuie pe