Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Traseu turistic cu biserici medievale
Florin Răchitan  - Vineri, 28 Ianuarie 2011

Reprezentanţii consiliilor judeţene din Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, precum şi cercetători şi istorici din cele două judeţe învecinate au participat vineri la simpozionul ştiinţific „Arhitectura religioasă medievală”, organizat la Muzeul Judeţean din Satu Mare.


 

Simpozionul face parte dintr-un proiect mai amplu, derulat împreună de cele două judeţe, pentru valorificarea turistică a bisericilor medievale existente de o parte şi de alta a graniţei comune, proiect finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013.

 

Specialiştii au identificat 20 de astfel de biserici construite în Evul Mediu pe teritoriul judeţului vecin din Ungaria şi alte zece biserici pe teritoriul judeţului Satu Mare, acestea urmând să fie „legate” printr-un traseu turistic pe care îl vor parcurge străinii interesaţi de asemenea valori culturale.

 

Bisericile de diferite culte religioase, incluse pe traseu în judeţul Satu Mare sunt cele din Bixad, Negreşti-Oaş, Livada, Agriş, Vetiş, Ardud, Căpleni, Acâş, Tăşnad şi Corund. Toate acestea au fost cercetate de specialişti din punct de vedere istoric, arhitectural şi artistic, iar studiile realizate cu această ocazie au fost prezentate în cadrul simpozionului de vineri de la Muzeul Judeţean, dar vor constitui şi conţinutul unei cărţi, al unui film de prezentare şi al unui site de promovare a traseului turistic al bisericilor medievale.


 

În cuvântul de deschidere al simpozionului de vineri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, s-a declarat încântat de această iniţiativă care va pune în valoare moştenirea culturală comună a locuitorilor acestei regiuni multietnice, subliniind că numai împreună avem un potenţial turistic atractiv pentru cei care doresc să ne viziteze.

4146 vizite
Distribuie pe