Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Teatru privat la Carei
Florin Răchitan  - Marti, 5 Aprilie 2011

Botezându-l, inspirat, cu numele de Teatru de Curte şi Cameră „Macondo”, amicul nostru pasionat de când îl ştim de arta dramatică, Paul Sarvadi, a înfiinţat la Carei primul teatru privat din micul orăşel de provincie, pentru a suplini lipsa activităţii culturale din teatrul local ce stă să se dărâme.

Inaugurarea oficială a micuţului centru cultural găzduit de clădirea de pe strada Rakoczi Ferenc nr.9 a avut loc săptămâna trecută, dar primele spectacole se vor juca abia luna viitoare, acum fiind în toi repetiţiile pentru două spectacole în limba română şi alte două în limba maghiară.

„Este o iniţiativă privată şi, sperăm noi, sustenabilă, având în vedere cheltuielile nu foarte mari pe care le presupune această activitate. Avem o sală mică de spectacole, dar aceasta poate fi şi un avantaj, deoarece legătura dintre actori şi public va fi mult mai directă. Credem că oraşul nostru are nevoie de aşa ceva şi nu vor fi probleme să adunăm câte 20 – 30 plătitori de bilete la un spectacol” – a declarat entuziasmat fondatorul teatrului.

Pe mini-scena amenajată în Teatrul Macondo vor urca atât trupe de actori profesionişti, cât şi de amatori, singura condiţie fiind nivelul calitativ ridicat al spectacolelor, iar noi suntem convinşi că experienţa şi capacitatea de selecţie ale lui Paul Sarvadi sunt garanţii în acest sens.

Teatrul Macondo va găzdui, de asemenea, expoziţii şi diverse alte evenimente culturale, în colaborare cu Centrul Cultural al Municipiului Carei, cu Muzeul Orăşenesc, dar şi cu alte instituţii din judeţ şi nu numai.

Prima iniţiativă inedită este inaugurarea unui „perete al dorinţelor”, pe care theatre-makerul careian îl descrie astfel:

„Teatrul ar trebui să ne vorbească despre ceea ce ne preocupă cu adevărat: temele sacrale, nu neapărat în sens religios, cele existenţiale, profunde, sincere şi autentice. Şi din această cauză, începând cu data de 5 aprilie, Teatrul de Curte şi Cameră MACONDO inaugurează peretele dorinţelor.

În fiecare zi, între orele 17.00 - 19.00, careienii, şi nu numai, sunt invitaţi la un joc al imaginaţiei, în urma căruia ar trebui să îşi exprime dorinţele, visele, regretele, în scris, pe un panou special amenajat în acest scop, prin răspunsul la întrebarea: Ce ai face dacă ziua de azi ar fi ultima din viaţa ta”?

Şi de ce se numeşte MACONDO? Deoarece Paul Sarvadi este mare admirator al lui Gabriel Garcia Marquez, iar orăşelul cu acest nume este omniprezent în operele scriitorului sud-american, ca o localitate prăfuită şi uitată de lume, care devine, datorită locuitorilor ei, un tărâm al prosperităţii, civilizaţiei şi culturii.

FOTO: Szatmar.ro; Nagykarolyi Naplo

2813 vizite
Distribuie pe