Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Kelemen Hunor: "Nu ne permitem să pierdem Satu Mare"!
Florin Răchitan  - Joi, 15 Martie 2012

Peste o mie de oameni au participat „în număr nemaivăzut”, după cum s-a exprimat viceprimarul Kereskenyi Gabor, la manifestările de la Satu Mare prilejuite de aniversarea Revoluţiei de la 1848, care constituie una dintre sărbătorile naţionale ale maghiarilor de pretutindeni.


La eveniment a fost prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi consulul Ungariei la Cluj, Szucs Zoltan, care a dat citire mesajului premierului ţării vecine, Viktor Orban.

 

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, participase anterior la manifestările de la Carei, după care, la ora 17, a ajuns în parcul din faţa Spitalului Vechi din Satu Mare, unde este amplasat bustul poetului naţional al maghiarilor, Petofi Sandor.

 

În discursul său, Kelemen Hunor a vorbit despre idealurile strămoşilor care au luptat în 1848 pentru libertate şi egalitate în drepturi, subliniind că, deşi în diferite momente ale istoriei am fost în părţi opuse ale baricadei, aceste valori fundamentale rămân comune atât pentru comunitatea maghiară minoritară, cât şi pentru populaţia majoritară românească.

 

Anticipând lupta electorală din această vară, preşedintele UDMR s-a referit la Satu Mare ca la un bastion pe care maghiarii „nu-şi permit să-l piardă”, după ce reprezentanţii UDMR au condus, practic, municipiul şi judeţul în ultimele mandate.

 

Răspunzând ulterior la întrebările ziariştilor, el a negat că ar fi venit la Satu Mare pentru a tranşa bătălia internă din UDMR între potenţialii candidaţi la Primăria Satu Mare, actualul edil-şef Iuliu Ilyes şi viceprimarul Kereskenyi Gabor.

 

Făcând aluzie la tensiunile din jurul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, ministrul a declarat că maghiarii nu se vor lăsa şantajaţi şi vor lupta până la capăt pentru drepturile stipulate în legi aflate în vigoare în România.

 

La rândul lor, preşedintele Organizaţiei Judeţene UDMR, Csehi Arpad, şi cel al Organizaţiei Municipale, Kereskenyi Gabor, au vorbit despre pericolul scindării comunităţii maghiare în pragul alegerilor din acest an, pe fondul apariţiei unor partide concurente UDMR, dând ca exemple de situaţii păguboase pierderea Primăriei Târgu Mureş sau recentele rezultate ale alegerilor din Slovacia, în urma cărora minoritatea maghiară de acolo a rămas fără reprezentanţi în parlament tocmai din cauza divizării electoratului între mai multe partide.

 

La fel ca în mai toate localităţile cu populaţie maghiară din judeţ, manifestările de 15 Martie  de la Satu Mare s-au încheiat cu depuneri de jerbe de flori la bustul lui Petofi Sandor, după care participanţii la eveniment au fost invitaţi la un spectacol festiv la Teatrul de Nord.

1399 vizite
Distribuie pe