Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Migrenele se pot transmite genetic
Evenimentul Zilei  - Luni, 1 Septembrie 2008
Migrenele se manifestă prin dureri pe jumătatea capului, de regulă pe cea stângă, în ritmul pulsului arterial. De obicei, boala se moşteneşte, iar primele semne apar la pubertate.

Migrenele sunt însoţite de vărsături, greaţă, tulburări de vedere sau de echilibru. Medicii vă sfătuiesc să nu vă trataţi singuri, deoarece migrenele pot fi confundate cu alte afecţiuni mai grave, precum tumorile. Cele mai afectate sunt femeile, mai ales în perioada menstruaţiei sau dacă trec prin emoţii puternice.

Hormonii sexuali dau dureri de cap


Într-un grup de 100 de femei în plin episod de migrenă, 87 au greaţă, 56 au vărsături, 82 fotofobie, 36 suferă de tulburări de vedere, 72 au ameţeli, iar zece pot leşina, se arată în ediţia românească a publicaţiei „Prevention“. „Există o cauză vasculară: afectarea circulaţ iei craniene“, spune pentru „Prevention“ medicul Laura Plăviţu. În timpul unei crize migrenoase, fluxul sanguin cerebral scade cu până la 25-30%, iar creierul duce lipsă de oxigen.

Femeile sunt cele mai afectate de migrene, mai ales în perioada menstruaţiei. „Migrena este de departe mai frecventă în rândul femeilor, probabil din cauza diferenţelor hormonale, ştiindu-se că hormonii sexuali (estrogenul, progesteronul) au un rol important în geneza durerilor de cap“, a afirmat, pentru revista „Prevention“, Laura Plăviţu, medic psihiatru la Spitalul Obregia. Migrenele pot fi cauzate şi de anumite alimente precum brânzeturile fermentate sau de unele fructe, cum sunt bananele, dar şi de mese neregulate şi schimbarea orarului de somn. „Episoadele de migrenă se răresc odată cu vârsta“, afirmă Constantin Popa, directorul Institutului Naţional de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti.

Emoţiile puternice - periculoase


Migrenele se pot declanşa însă şi din cauza emoţiilor pozitive sau negative, din cauza temperaturilor ridicate sau a umezelii. „Migrenele nu trebuie confundate cu sindromul migrenos. Acesta se manifestă la fel ca migrenele, dar are alte cauze, precum tumori sau leziuni dentare. Migrenele se tratează cu propanolol, antialgice sau calmante, dar numai la recomandarea medicului“, afirmă Constantin Popa.

LA MEDIC

Chestionar pentru diagnosticarea migrenei

Examenul clinic este cel mai important în diagnosticarea migrenei. „Pacientul îi spune medicului istoricul bolii, iar pe urmă completează un chestionar despre caracteristicile bolii: dacă durerea este pulsatilă, ce factori o ameliorează sau o intensifică, unde este localizată, dacă se asociază cu zgomotele sau lumina. Mulţi pacienţi nu au încredere în acest examen clinic şi merg la alt medic care le recomandă foarte uşor să facă rezonanţă magnetică, deşi nu întotdeauna este nevoie de astfel de analize“, explică Ioana Mândruţă, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti.

Rezonanţa magnetică sau tomografia se fac dacă în urma examenului clinic medicul observă că durerile descrise de pacient nu sunt specifice migrenei. Astfel de teste se recomandă dacă durerile sunt bruşte, nu au caracter pulsatil sau dacă nu sunt însoţite de greţuri ori vărsături.
3022 vizite
Distribuie pe