Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Jobbik şi-a început campania electorală la Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 2 Martie 2014

Doi reprezentanţi de frunte ai partidului Jobbik din Ungaria, considerat a fi de extrema dreaptă, au fost prezenţi duminică la Satu Mare, la un forum cetăţenesc organizat la un restaurant din Centrul Vechi, în cadrul căruia l-au prezentat pe candidatul care ar urma să reprezinte simpatizanţii din Transilvania ai acestei formaţiuni politice în Parlamentul de la Budapesta, în cazul în care va reuşi să obţină un rezultat bun la alegerile din 6 aprilie.

Vicepreşedintele Jobbik, Gyure Csaba, şi deputatul responsabil de coordonarea activităţilor partidului în afara graniţelor Ungariei, Szavay Istvan, l-au prezentat audienţei formate din aproximativ 50 de persoane pe liderul grupului de simpatizanţi de la Cluj, Erdely Bela, înscris pe lista naţională a candidaţilor Jobbik, dând astfel startul oficial al campaniei electorale în Transilvania.

În conferinţa de presă ce a precedat acest eveniment, cei trei au explicat că înscrierea lui Erdely Bela pe lista candidaţilor Jobbik are mai mult o valoare simbolică, fiind puţine şanse reale ca acesta să prindă un loc eligibil în parlamentul ţării vecine, însă conducerea partidului a dorit să transmită astfel un mesaj maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, în condiţiile în care, odată cu introducerea cetăţeniei duble, există cel puţin posibilitatea teoretică să-şi trimită propriii reprezentanţi în forul legislativ al patriei-mamă.

Erdely Bela a precizat că el va continua să susţină, din postura de lider al „filialei” din Cluj, strategiile Jobbik ce privesc comunitatea maghiară din Transilvania, chiar dacă nu va ajunge în Parlamentul de la Budapesta.

Printre principalele strategii de genul acesta, cuprinse şi în platforma-program a partidului Jobbik, se numără majorarea cuantumului sprijinului financiar acordat de Guvernul Ungariei diferitelor comunităţi maghiare din ţările vecine, dar şi sprijinirea investiţiilor firmelor din Ungaria în zone cu populaţie maghiară, inclusiv prin asigurarea unor facilităţi fiscale sau chiar a unor comenzi de la stat pentru produsele lor.

Tot în cadrul conferinţei de presă, cei trei au prezentat şi poziţia Jobbik faţă de actuala criză politică din România, respectiv negocierile purtate pentru intrarea UDMR la guvernare. În opinia lui Erdely Bela, politica de reprezentare a comunităţii maghiare de către UDMR în ultimele două decenii s-a dovedit a fi „impotentă şi ineficientă, fără rezultate cu adevărat vizibile”.

La rândul lui, deputatul Szavay Istvan este de părere că, la fel ca întotdeauna, UDMR vrea să corespundă doar aşteptărilor partenerilor români de guvernare, în dauna relaţiilor maghiaro-maghiare, deoarece, prin delimitările repetate de strategiile Jobbik, se fereşte să-şi asocieze imaginea cu formaţiunea din Ungaria pe care analiştii politici o consideră a fi extremistă.

El s-a dovedit sceptic în privinţa rezultatelor pe care le-ar putea obţine UDMR în beneficiul maghiarilor ardeleni într-un nou mandat de guvernare, considerând că aceasta nu a reuşit să profite de asemenea ocazii nici în trecut. „Oricum, cred că e clar pentru toată lumea că software-ul prin care este comandat Kelemen Hunor se află tot în calculatorul lui Marko Bela” – a punctat deputatul Szavay.

Liderii Jobbik şi-au prezentat apoi programul şi strategiile la forumul cetăţenesc, la care mulţi participanţi au fost vârstnici nostalgici, din motive lesne de înţeles, ceea ce contrastează cu popularitatea de care se bucură această formaţiune politică mai ales în rândul tinerilor din ţara vecină. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, intenţia de vot pentru Jobbik depăşeşte deja 20%, tendinţa fiind ascendentă, iar la aceasta se mai adaugă şi eventualele voturi adunate de la maghiarii cu cetăţenie dublă din ţările vecine Ungariei.

1482 vizite
Distribuie pe