Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
ALDE consideră schimbarea prefectului o manevră politică
Florin Răchitan  - Sambata, 27 Februarie 2016

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o sâmbătă, președintele Organizației Județene Satu Mare a Alianței Liberalilor și Democraților, deputatul Ovidiu Silaghi, și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care au fost schimbați aproape o treime dintre prefecții din țară, inclusiv cel al județului nostru, considerând că această decizie a guvernului tehnocrat “pare să fie făcută din considerente politice”.

”De regulă schimbarea unui prefect are loc când s-au constatat deficiențe în activitatea lui. Probabilitatea să constați că aproape o treime au deficiențe în activitate în aceeași zi este cam ca și cum ai câștiga la 6/49” -  a declarat Ovidiu Silaghi.

Deputatul suspectează conducerea PNL că, după ce a eșuat în încercarea de a forța schimbarea legii electorale cu doar câteva săptămâni în alegeri și nu a reușit să impună desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, acum a reușit să convingă Guvernul să schimbe în bloc prefecții, fiind cunoscut rolul important al acestora în organizarea procesului de vot, inclusiv numirea președinților secțiilor de votare.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare, din punctul de vedere al ALDE, cu cât mulți dintre prefecții proaspăt numiți în funcții, inclusiv cel din Satu Mare, au fost membri marcanți și chiar candidați ai PNL pentru diverse posturi.

”Acum și prefectul nostru, cu toată stima și respectul nostru, Radu Bud. Acum poate dânsul este sau se consideră tehnocrat, dar să nu uităm că a candidat din partea PNL atât la municipiul Satu Mare  cât și pentru un post de senator” - a amintit Ovidiu Silaghi.

Tocmai de aceea, liderul ALDE a promis că va urmări cu atenție activitatea noului prefect sătmărean “ca să nu existe derapaje, iar dacă vor exista, să le semnalăm la momentul oportun”.

În același timp, atât el, cât și liderul local ALDE, Adrian Ștef, au ținut să-i mulțumească fostului prefect Eugeniu Avram pentru colaborarea din timpul mandatului său, deoarece nu li s-a dat cuvântul în cadrul ceremoniei de predare-preluare a postului de reprezentant al Guvernului în județ și, astfel, nu au avut ocazia să-i mulțumească atunci.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Adrian Ștef s-a arătat îngrijorat de intențiile pe care le are Guvernul cu privire la reorganizarea administrativă a țării, intenții cu care i-a speriat pe primarii participanți recent la o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș.

“Primarii sunt destul de speriaţi. Le-a explicat premierul că ar trebui comasate nişte comune, că ele nu pot să-şi susţină activitatea din încasările pe care le fac. În mod curios premierul nu vorbeşte, de exemplu, despre desființarea  prefecturilor. Eu nu înţeleg de ce nu desfiinţăm prefecturile ca să facem economii de bani atunci? Adică iarăşi vorbim de descentralizare, dar inversă, iarăşi recentralizăm.

Eu înţeleg că birocraţia de la Bruxelles poate asta îi solicită şi domnul prim-ministru aşa e obişnuit şi nu-l interesează ce se întâmplă cu autorităţile locale. Eu chiar cred că interfaţa unei comunităţi este primarul, el cunoaște foarte bine greutăţile cu care se confruntă acea comunitate şi prea puţin ştie prefectul, un ministru sau premierul dacă vrea să ne gândim la regionalizare, un guvernator. Când va ajunge un guvernator la Babţa sau în Săuca sau în alt sat de aici de la noi din judeţul Satu Mare, să cunoască problemele? Sau cel puţin o dată să treacă pe uliţele acelui sat“
– s-a întrebat Adrian Ştef.

“Putem să facem oricând un sondaj pe această temă. Am mai avut discuţia asta, locuitorii nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţelor, pentru că cu cât ai mai departe reprezentantul tău din administraţia locală, ei se gândesc că toate acele autorizaţii, avize trebuie să le obţii de la Cluj. Nu sunt de acord oamenii cu desfiinţarea județelor. Acest lucru l-am mai testat odată. Acum vine iarăşi premierul cu o asemenea propunere“ - a mai spus Adrian Ştef.

El consideră că prioritatea Guvernului ar trebui să fie acum lansarea ghidurilor pentru accesarea fondurilor în noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, altfel riscăm ca în acest an România să nu atragă nici un euro din aceste fonduri.

În ceea ce privește strategia ALDE pentru alegerile locale din județul Satu Mare, Adrian Ștef a anunțat că în perioada următoare se vor purta discuții cu aliații PSD și UNPR în vederea alcătuirii unor liste comune de candidați sau a susținerii unor candidați comuni acolo unde va fi cazul, în funcție de specificul fiecărei localități.

“În unele locuri putem să decidem să pornim separat cu candidații noștri, rămâne la latitudinea fiecărei organizații locale, dar deja, în baza experienței din ultimii ani, ei vin cu propuneri de alianță cu partenerii. În același fel vom discuta și despre cum vom aborda alegerile la nivel de județ și de municipiu Satu Mare”- a declarat Adrian Ștef.

1616 vizite
Distribuie pe