Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma: ”Negociem alianță cu UDMR, dar nu cu orice preț”! Modelul Bolojan la Satu Mare
Florin Răchitan  - Luni, 2 Noiembrie 2020

Slugile grofilor din Palat pot să înceapă deja demersurile de transfer la alte posturi călduțe pe la primăriile mai ”retrase” din județ sau pe la instituții unde ”să li se piardă urma”, fiindcă președintele interimar al PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a anunțat luni în cadrul unei conferințe de presă că ”analiza organigramei” Consiliului Județean va fi unul dintre punctele principale pe care le vor prezenta în cadrul negocierilor pe care le-au demarat deja cu reprezentanții UDMR pentru formarea unei eventuale majorități politice atât la nivel de județ, cât și în localitățile unde acest lucru este posibil.

El dorește, astfel, să preia ”modelul Bolojan”, adică să ”mai rărească” din personalul inutil și bugetofag din Palatul Administrativ, așa cum a făcut fostul primar al municipiului Oradea chiar din primele zile în care a preluat conducerea Consiliului Județean Bihor.

”Cunosc și eu câteva zeci de astfel de exemple la Satu Mare, iar scutirea bugetului județului de salariile lor nesimțite va fi una dintre condițiile pe care le vom pune pentru formarea unei eventuale alianțe cu UDMR” – a declarat Adrian Cozma.

El a precizat că acesta este un obiectiv pe termen scurt, însă a enumerat și alte cinci obiective realizabile pe termen mediu și lung, pe care vor insista în negocierile cu UDMR. Acestea sunt următoarele:

  1. Construirea unui centru de îngrijiri paliative, în subordinea Spitalului Județean, pentru pacienții cu boli grave;
  2. Construirea, prin parteneriat public-privat, a unui depozit central pentru fructele și legumele fermierilor sătmăreni;
  3. Construirea și darea în folosință a stațiunii Beltiug-Băi, proiect abandonat de mai multe decenii de toate conducerile succesive ale județului Satu Mare;
  4. Extinderea rețelelor de alimentare cu gaz metan în toate localitățile județului Satu Mare;
  5. Reabilitarea tuturor drumurilor județene, inclusiv a celor 115 km de drumuri de pământ sau pietruite.

”Acestea sunt prioritățile pentru actualul mandat, proiecte clare pe care le punem pe hârtie și vom urmări realizarea lor prin analize succesive la anumite termene, iar de acestea va depinde funcționarea alianței timp de patru ani. Noi nu căutăm locuri de muncă bine plătite pentru oamenii noștri pe la Primărie sau Consiliu, așa cum au făcut alții până acum. Am înțeles mesajul alegătorilor și, acolo unde a fost cazul, am luat măsurile de rigoare, pentru a schimba total atitudinea și abordarea, inclusiv în relația cu partenerii politici” – a continuat Adrin Cozma.

Prin schimbarea atitudinii, el s-a referit inclusiv la schimbările făcute atât la nivelul conducerii Organizației Județene PNL, cât și în organizațiile locale care au avut rezultate slabe la alegerile din septembrie.

De exemplu, noul președinte interimar al Organizației Municipale Satu Mare a PNL este Romeo Pop, singurul consilier liberal din mandatul trecut care ”nu s-a băgat slugă la grofi” refuzând în mod sistematic să-și dea girul la proiectele controversate pe care servitorii le votau la ordinul stăpânilor. A și fost pedepsit prin eliminarea sa de pe lista candidaților pentru un nou mandat în Consiliul Local, dar acum roata tocmai se învârte ;))

Schimbări similare de președinți s-au făcut și la nivelul organizațiilor locale PNL din orașele Carei, Tășnad și Negrești-Oaș, unde foștii lideri parcă aveau ordin să-și saboteze propriul partid.

Spre deosebire de Ardud, unde Ovidiu Duma nu a câștigat doar al șaselea mandat consecutiv la conducerea Primăriei, dar a asigurat și un rezultat excelent pentru partidul din care face parte, motiv pentru care nici nu a avut vreun contracandidat pentru primul loc pe lista PNL Satu Mare pentru Senat la alegerile programate în decembrie.

El a precizat că va rămâne în continuare în slujba comunității, dar vrea să aibă un cuvânt de spus la un nivel mai înalt, acolo unde se iau deciziile cele mai importante care influențează comunitățile locale, enumerând câteva priorități legislative pe care le are în vedere, bazate pe bogata sa experiență în administrația publică: sistem îmbunătățit de angajare a personalului bugetar exclusiv pe bază de competențe, reducerea costurilor de funcționare a aparatului administrativ, debirocratizare, digitalizare și asigurarea accesului transparent la informațiile publice.

”Ca primar-veteran, doresc să-i reprezint în forul legislativ al țării pe toți primarii din județul Satu Mare, indiferent de culoarea politică, deoarece atunci când e vorba de interesul județului, în viziunea mea nu există favoritisme pe linie politică” – a încheiat Ovidiu Duma.

Tags: model  bolojan  satu mare  adrian cozma  
2389 vizite
Distribuie pe