Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alegeri ”de compromis” la PSD Satu Mare. Mircea Govor back in business
Florin Răchitan  - Vineri, 1 Octombrie 2021

Strădaniile din ultima vreme de revenire în politică ale fostului lider județean al PSD Satu Mare, Mircea Govor, ”scos pe tușă” în ultimii aproape șase ani cu ”dosare direcționate”, par să dea roade.

Cel puțin așa arată rezultatul ”alegerilor interne” organizate vineri, pe nepusă masă, în urma cărora Mircea Govor a redevenit președinte interimar al Organizației Județene PSD Satu Mare, după vreo doi ani în care pesediștii sătmăreni nu au avut, practic, o conducere legitimă, în plină perioadă de campanii electorale și scrutinuri de toate felurile la nivel național și județean.

Pentru naivi, situația din PSD Satu Mare nu prezintă importanță deosebită, dar nu degeaba s-au porcăit în ultimul an principalii candidați la funcția de președinte al Organizației Județene, care, în mod normal, ar fi trebuit să se confrunte într-un scrutin de alegeri legitime în această toamnă, doar că la nivelul conducerii centrale a partidului s-a decis amânarea alegerilor până în primăvara anului viitor, în contextul crizelor politice, sanitare și economice care tocmai se întâmplă în țară și care ”dau apă la moară” PSD-ului, așa cum reiese din sondajele de opinie publică realizate în ultima vreme.

În acest context a venit ca un trăsnet decizia celui care a fost desemnat de către conducerea centrală să îndeplinească atribuțiile de președinte interimar al PSD Satu Mare, Radu Moldovan din Bistrița, de a organiza ”alegeri interne” în cadrul unei ședințe la care au fost convocați membrii Biroului Politic Județean, care au votat cu toții, în unanimitate, pentru alegerea lui Mircea Govor în funcția de președinte interimar, adică omul care va controla principalul partid de opoziție la nivel județean până la alegerile interne ”normale” din primăvara anului viitor. Ceea ce era chiar scopul său ;))

Principala problemă, însă, în schemă, este că, la fel cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, nimic din aceste alegeri interne nu este statutar, iar votul ”în unanimitate” s-a putut realiza doar prin absența a jumătate din primarii PSD care sunt membrii de drept ai Biroului Politic Județean.

Tot din experiența ultimilor doi ani știm, însă, că detaliile privind calitatea ”statutară” a unor alegeri în PSD sunt ”vrăjeli”, iar Mircea Govor va fi, de facto, liderul județean al PSD Satu Mare cel puțin până la alegerile din primăvara anului viitor.

De ce e important acest aspect? Cu toată aparenta antipatie din ultimii ani, PSD Satu Mare reușește, totuși, să adune un număr important de voturi într-un județ în care jocurile electorale sunt făcute de grofii care, practic, monopolizează electoratul maghiar, care reprezintă cel puțin 35% din populația județului. Pentru a obține majoritatea politică în Consiliul Județean sau Consiliul Local Satu Mare, UDMR are nevoie în fiecare mandat de cel puțin un partid ”românesc” cu care să facă alianță, indiferent cum se numește partidul respectiv. Cu experiența acumulată în ultimele trei decenii, grofii știu foarte bine că românașii pot fi ”cumpărați” relativ ușor: cei din partidele mai sărăntoace cu posturi cu salarii de bugetari nesimțiți pe la Apaserv sau alte firme ori instituții aflate în subordinea conducerii județului sau municipiului (ceea ce tocmai se întâmplă) sau, în cazul unor ”jmekeri”, cu contracte de sute de mii sau chiar milioane de euro cu firmele pe care le reprezintă.

Teoretic, acest ultim scenariu se aplică acum în cazul PSD Satu Mare, doar că, recent, a apărut o hibă: se pare că Mircea Govor e back in business, dar tocmai s-a certat cu grofii pe bază de business. Bine, știm din experiență că aceste certuri pot fi doar ”de împrejurări”, până se cade la un acord după negocieri. Dar la fel de bine știm și cum gândesc grofii ;))

3095 vizite
Distribuie pe