Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma explică cum e cu ”politizarea” învățământului: UDMR Satu Mare trimite la Inspectoratul Școlar lista cu propunerile de directori înainte ca aceștia să apuce să-și depună dosarele!
Florin Răchitan  - Luni, 31 Iulie 2023

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, mai detonează o bombă: se pare că UDMR transmite lista cu nominalizații pentru funcțiile de directori la școlile maghiare din județul Satu Mare chiar înainte ca aceștia să apuce să-și depună dosarele la Inspectoratul Școlar Județean!

Ca să înțelegem despre ce e vorba, trebuie s-o luăm de la început, chitingan. Deci: actuala Lege a Educației prevede obligația inspectoratelor școlare județene de a consulta organizațiile reprezentative ale minorităților naționale în cazul numirii unor cadre didactice în funcții de conducere la școlile cu predare în limba minorităților respective.

Până aici nu e nimic în neregulă, iar în condițiile în care în județul Satu Mare funcționează multe școli cu clase cu limba de predare maghiară, aceasta fiind cea mai numeroasă minoritate etnică din județ, iar UDMR este considerată organizație reprezentativă a acestei minorități, este oarecum de la sine înțeles să fie consultată în această problemă.

În această perioadă se organizează selecția directorilor și directorilor adjuncți vorbitori de limba maghiară care ar urma să ocupe aceste posturi pe o perioadă determinată de un an de zile în diferite instituții de învățământ din județul Satu Mare în care funcționează clase cu predare în limba maghiară.

Persoanele care doresc să ocupe acele posturi au la dispoziție toată săptămâna aceasta, până vineri, să-și depună dosarele la Inspectoratul Școlar Județean, dosare care conțin diferite documente ce trebuie să treacă prin filtrul Inspectoratului, astfel încât să se clarifice dacă persoanele respective au calificările profesionale sau legale necesare pentru a ocupa acele posturi. După care (repetăm, DUPĂ CARE) Inspectoratul Școlar ar urma să consulte organizația reprezentativă a minorității naționale în legătură cu acceptul pentru nominalizarea persoanelor respective.

Desigur, conform legii, acceptul are caracter consultativ, mai ales într-o asemenea situație în care, oricât de reprezentativă ar fi UDMR pentru comunitatea maghiară din Satu Mare, tot se mai găsesc unii profesori, perfect vorbitori de limbă maghiară și cu experiență profesională îndelungată și fără cusur, care nu sunt neapărat membri UDMR ori nu sunt susținuți în vreun fel de UDMR, ceea ce le-ar putea provoca un dezavantaj în procesul de selecție a candidaturilor pentru posturile de directori de școli.

Toate acestea ar urma, însă, să se clarifice DUPĂ depunerea dosarelor și selectarea administrativă a acestora la Inspectoratul Școlar Județean. Noa, acuma vine bomba! ;))

Obișnuită, foarte probabil, cu metehnele din ultimii ani sau decenii, conducerea UDMR Satu Mare nici nu a mai așteptat sfârșitul acestei săptămâni, ci a trimis încă din prima zi a săptămânii la Inspectoratul Școlar o listă cu 20 de persoane pentru care ”își dă acordul” să ocupe prin detașare funcțiile de directori, respectiv directori adjuncți la diferite instituții de învățământ preuniversitar din Satu Mare!



E destul de evident că oricine nu apare pe această listă nu se află ”în grațiile” conducerii UDMR Satu Mare, astfel că, teoretic, i-ar fi destul de greu să ocupe vreo funcție de conducere fără acceptul UDMR, chiar dacă acest accept e doar consultativ. Cel puțin potrivit actualei legi, care este încă în vigoare până la 1 Septembrie, după care se va aplica noua Lege a Învățământului, care nu mai prevede așa ceva. Probabil aceasta este explicația pentru ”graba” cu care UDMR a trimis lista la Inspectoratul Școlar fără să mai aștepte măcar termenul final pentru depunerea dosarelor. Ca să se știe o treabă, până se mai poate! ;))  

”Aceasta este o veritabilă acțiune de intimidare a etnicilor maghiari care nu fac parte din UDMR și care nu vor să se alinieze la obiectivele de gașcă. Întrebarea este: etnicii maghiari care vor îndrăzni să-și depună dosarele vor fi pedepsiți, se va recurge și la acțiuni extreme asupra celor care au altă orientare politică? Minoritatea maghiară trebuie să se ridice spre modernitate politică, să depășească acest Ev Mediu al libertății pe care-l trăiește în epoca Orban” – a declarat deputatul Adrian Cozma.

Mai multe detalii despre acest nou scandal și motivele pentru care atrage atenția asupra acestei situații le-a furnizat în podcastul înregistrat de jurnalistul Victor Constantinovici, pe care-l puteți urmări în continuare:




1776 vizite
Distribuie pe