Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Despăgubiri de 65.000 de euro pentru Mircea Govor
Gândul  - Miercuri, 1 Noiembrie 2023

Președintele Organizației Județene PSD Satu Mare, Mircea Govor, a primit, marți, în primă instanță, despăgubiri de la statul român pentru perioada în care i-au fost aplicate măsuri judiciare, inclusiv de arestare preventivă, înainte de a fi achitat definitiv.

Avocatul său, Bogdan Cimbru, a declarat pentru Gândul că acest precedent este deosebit de important și este un semnal că orice decizie injustă poate afecta buzunarul contribuabilului.

Un complet al Tribunalului Satu Mare i-a dat câștig de cauză lui Mircea Govor, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, care a dat în judecată statul român, pentru prejudiciile cauzate prin măsurile luate împotriva sa după ce procurorii DNA l-au acuzat de șantaj, pentru care a și fost condamnat în primă instanță, dosar în care a fost achitat ulterior.

„Tribunalul Satu Mare a constatat astăzi, în primă instanță, faptul că dosarul penal instrumentat de către DNA Serviciul Teritorial Oradea împotriva domnului Govor și altor doi inculpați a fost un abuz, măsura preventivă a reținerii, respectiv a arestării efective a domnului Mircea Govor fiind una injustă, așa cum spune legiuitorul. Pe cale de consecință, a acordat atât daune materiale, cât și daune morale, ca să despăgubească toată suferința și toate traumele trăite de către domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare la momentul respectiv” -  a declarat, pentru Gândul, avocatul lui Mircea Govor, Bogdan Cimbru.

„Trebuie avut în vedere faptul că acest precedent este unul deosebit de important, întrucât domnul Govor este primul președinte sau vicepreședinte de Consiliul Județean care a dat în judecată statul român pentru detenție injustă, arestare injustă, iar judecătorul a constatat că tot ceea ce a făcut DNA-ul și toate aceste războaie televizate pornite împotriva oamenilor politici și nu împotriva faptelor mai devreme sau mai târziu se întorc împotriva contribuabilului, care va trebui să achite din propriul buzunar. Nu procurorul de caz, ci contribuabilul, statul român, prin Ministerul Finanțelor, va achita despăgubiri” - a subliniat apărătorul lui Mircea Govor.

În cazul lui Mircea Govor, daunele materiale și morale decise de prima instanță sunt în jur de 65.000 de eur, față de cele pretinse de reclamant, de aproximativ un milion de euro.

„Nu cuantumul daunelor este cel mai important, și acesta are importanța lui, dar cea mai importantă satisfacție o reprezintă reparația morală de care are parte astăzi domnul Mircea Govor, demonstrându-se cu acte, cu probe, faptul că toată arestarea a fost injustă, a fost nelegală, a fost abuzivă și că a fost îndreptățit la despăgubiri” - a declarat Bogdan Cimbru.

Avocatul și-a exprimat convingerea că procurorii vor ataca această hotărâre, aceștia având drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

1060 vizite
Distribuie pe