Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma îl întreabă pe premierul Marcel Ciolacu: totuși, când va plăti indemnizațiile pentru urmașii românilor refugiați și expulzați în urma Diktatului de la Viena?
Cabinet Parlamentar Adrian Cozma  - Joi, 1 Februarie 2024

Sâmbăta trecută, când premierul Marcel Ciolacu, în calitate de președinte național al PSD, a participat la conferința de alegeri a organizației județene Satu Mare a acestui partid și, cu această ocazie s-a întâlnit, vrând-nevrând, și cu reprezentanții Asociației românilor refugiați, expulzați și deportați în urma Diktatului de la Viena din 1940, care protestau fiindcă au fost ”amânați” de la plata indemnizațiilor de urmași, pentru al treilea an consecutiv.

Spre surprinderea lor, premierul le-a comunicat că aude pentru prima oară de această problemă, dar că se va interesa de detalii și va identifica rapid o soluție. De atunci a trecut aproape o săptămână, dar la Satu Mare nu a sosit nici o veste de la Palatul Victoria în legătură cu această situație.

Pentru ca nu cumva să ”uite” din nou, deputatul PNL de Satu Mare insistă și i-a transmis premierului aceleași întrebări ale protestarilor, de data aceasta pe căile oficiale de comunicare interinstituțională între Parlament și Guvern:

Stimate domnule Prim-ministru,

Apreciez, în mod deosebit, faptul că în cadrul vizitei pe care ați derulat-o în județul Satu Mare v-ați întâlnit cu reprezentanți ai Asociației Județene  a românilor  refugiați,  expulzați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, precum și cu urmașii românilor persecutați de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Mă bucură faptul că ați promis oamenilor că vă veți interesa și veți identifica motivele pentru care, și în anul 2024, a fost prorogată plata indemnizațiilor pentru urmașii românilor persecutați etnic începând cu anul 1940.

Așa cum ați constatat și domnia voastră, majoritatea urmașilor românilor persecutați etnic începând cu anul 1940 sunt persoane vârstnice, pentru care acordarea indemnizației nu ar fi numai o reparație istorică, ci și un sprijin pentru real pentru ei la această vârstă.

În acest context, vă solicit, domnule ministru, să precizați dacă ați identificat cauzele prorogării termenului de aplicare a Legii  nr.154 din 4 iunie 2021 și ce măsuri veți dispune.

De asemenea, vă rog să aduceți câteva precizări și la întrebările pe care beneficiarii acestei legi vi le adresează:

-         De ce indemnizaţiile minoritarilor sunt în plată din prima zi, iar românilor li se refuză dreptul la indemnizaţiile câştigate prin lege, deşi ele sunt de 4-5 ori mai mici decât ale minoritarilor?

-         Cum de pentru minoritari statul are fondurile consistente necesare, iar  românii sunt amânați pentru al treilea an consecutiv de la plata drepturilor lor modeste?

Solicit formularea răspunsului în scris.

Cu înaltă apreciere,

Adrian-Felician COZMA

Deputat PNL

1568 vizite
Distribuie pe