Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O dezbatere pe teme economice ce nu a mai avut loc între candidații pentru președinția Consiliului Județean Satu Mare sau cum ne-am făcut din nou de groază față de Maramureș
Florin Răchitan  - Joi, 30 Mai 2024

Un exercițiu democratic care ar trebui să fie aproape obligatoriu în orice campanie electorală a scos la iveală nivelul deplorabil în care se află viața politică a județului Satu Mare, care nici nu se mai poate compara cu cea din județele învecinate.

Cea mai mare asociație a oamenilor de afaceri din România, Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), a anunțat organizarea la începutul acestei săptămâni a unor dezbateri pe teme economice între candidații principalelor partide pentru funcțiile de primari ai municipiilor reședință de județ, precum și pentru președinția consiliilor județene din Satu Mare și Maramureș.

Practic, candidații la cele mai importante funcții de conducere din aceste județe învecinate aveau ocazia să-și prezinte propriile programe economice cu care se vor prezenta în fața alegătorilor la alegerile din 9 Iunie și, totodată, să dezbată aceste programe cu contracandidații, în fața audiențelor formate din localnicii interesați de acest eveniment, în cadrul unei întâlniri filmate care urma să ajungă și în atenția întregului electorat.

Întâlnirea urma să fie moderată chiar de președintele UNPR, Ioan Lucian, cu sprijinul reprezentanților locali ai Camerei de Comerț și Industrie Satu Mare, ai Asociației Economice Româno-Germane pentru Regiunea de Nord-Vest și a Casei Meșteșugarilor.

Evenimentul a fost anunțat cu o săptămână înainte, iar invitații și presa au primit remindere pe e-mail în toate zilele anterioare, inclusiv cu informații despre invitații care-și confirmaseră deja prezența. Dacă la nivel local situația era cea la care ne așteptam cu toții, adică niciunul dintre candidații la Primăria Satu Mare nu a catadicsit măcar să răspundă la e-mail-uri, pentru întâlnirea candidaților la președinția Consiliului Județean Satu Mare și-au confirmat prezența candidații principalelor trei partide angrenate în lupta electorală: UDMR, PNL și PSD.

Doar că, la ora începerii evenimentului… surpriză!!! În sala unde trebuia să aibă loc întâlnirea s-a prezentat doar candidatul PNL, Adrian Cozma. În sala din Palatul Administrativ situată la câțiva metri de biroul actualului președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba! Ceilalți doi invitați nu au mai apărut.

E adevărat, candidatul PSD Mircea Govor și-a trimis colegul candidat pentru Primăria Satu Mare, Radu Roca, însă nefiind programată o întâlnire a candidaților la Primărie, din cauza dezinteresului celorlalți, el a fost invitat de către organizatori să participe în calitate de observator. Ceea ce a refuzat, apoi a plecat.

În aceste condiții, organizatorii au avut un dialog strict pe teme economice cu candidatul PNL, solicitându-i acestuia să prezinte viziunea sa cu privire la modul în care va gestiona relația cu mediul de afaceri din Satu Mare.

În județul Maramureș, în frumoasa sală de conferințe a centrului de afaceri Millenium, s-au prezentat toți candidații la funcția de primar al municipiului Baia Mare și toți candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean.




Manifestând un fair-play desăvârșit, candidații partidelor PSD, PNL, UDMR și Dreapta Unită (USR + PMP) și-au expus programele economice și modul în care vor gestiona relația cu mediul de afaceri din Maramureș, fiind în unanimitate de acord cu înființarea Comisiei Economice Consultative pe lângă Consiliul Municipal și Consiliul Județean.




În schimb, la Satu Mare, sala în care trebuia să se desfășoare o dezbatere similară a arătat așa:

Moderând întrunirile de la Satu Mare și Baia Mare, initiatorul acestui format de dialog, Ioan Lucian, Președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, a declarat: „Am ținut să fiu prezent și la Satu Mare și la Baia Mare la cele 3 întâlniri cu candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean și primar al municipiului reședință de județ pentru a mă asigura că nu vor exista abateri de la regulamentul impus de organizatori și că mesajul nostru de colaborare și parteneriat cu cele 2 instituții fundamentale pentru un județ - Consiliul Județean și Consiliul Municipal - va fi receptat de către candidați într-un mod corect. Sunt încântat de ceea ce s-a întâmplat la Baia Mare și le mulțumesc candidaților pentru modul civilizat în care s-au manifestat și sunt dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat la Satu Mare”.

Imediat după aceste ”incidente”, liderii județeni ai PSD și UDMR Satu Mare au ieșit cu explicații străvezii în postări pe Facebook copiate parcă unul de la celălalt în care se plângeau de ”favorizarea candidatului de o anumită culoare politică”.

Explicații suplimentare a oferit candidatul PSD Mircea Govor în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o joi:

”Mereu am fost deschis pentru un dialog constructiv cu patronatele și mediul de afaceri. Partidul Social Democrat a avut întotdeauna ușile deschise pentru mediul de afaceri, fiind dedicat susținerii inițiativelor care promovează dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă în județul nostru. Cu toate acestea, vreau să subliniez că marți s-a încercat atragerea mea și a actualului președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, într-o capcană organizată de disperatul de la PNL. Nu voi participa la nicio dezbatere fictivă, unde sunt prezente partidele extremiste AUR și noii lor aliați de la PNL, implicit militanții acestora. Consider că un dialog constructiv trebuie să se desfășoare într-un cadru civilizat și respectuos, concentrat pe soluții reale pentru problemele comunității noastre, nu pe populism, conflict și dispute interetnice. Pe viitor rămânem deschiși la propuneri și inițiative constructive în beneficiul cetățenilor județului nostru. Alte acuzații din partea contracandidaților nu le comentez și le resping cu desăvârșire” – a declarat Mircea Govor.

În conferința de presă el a obiectat și față de apartenența politică a liderului național al UNPR, pe care l-a catalogat ca fiind ”din anturajul lui Ilie Bolojan (președintele liberal al Consiliului Județean Bihor, n.r.)”.

La rândul său, candidatul PNL Adrian Cozma, a reacționat și i-a făcut ”lași” pe contracandidații săi, lansându-le, în același timp, o provocare:

”Am văzut motivele pentru care domnii Pataki și Govor n-au participat la dezbatere. Fac un apel presei locale pentru organizarea unei dezbateri cu sau fără invitați.

Dezbaterile sunt organizate pentru ca alegătorii să distingă și să înțeleagă mai bine ce vor să propună, să realizeze candidații. Fiecare cetățean poate să-și facă o părere mult mai obiectivă urmărind dezbateri unde sunt aceleași întrebări și unde există o abordare unitară.

Govor și Pataki au fugit de dezbatere.

Ei nu vor dezbateri pentru că nu vor să se întâlnească cu cei din mediul de afaceri și nici cu cetățenii, decât în locuri pe care le controlează. Dar pot demonstra contrariul și poate o să ne vedem cu toții la o dezbatere pe bune. Îi aștept!” – a anunțat Adrian Cozma.




644 vizite
Distribuie pe