Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
La propunerea lui Adrian Cozma, ministrul Finanțelor suspendă sancțiunile e-TVA
Florin Răchitan  - Joi, 27 Iunie 2024

Un proiect ce face parte din pachetul de reformă fiscală implementată de Guvern în acest an a umplut paharul supărării contribuabililor din mediul economic, iar contabilii anunțaseră deja organizarea unor mișcări ample de protest pentru începutul lunii viitoare.

Așa-numita Lege e-TVA programată pentru implementare la mijlocul acestui an cuprinde o serie de proceduri alambicate pentru care, în mod evident, mediul de afaceri din România nu este pregătit, sporind și mai mult haosul și impredictibilitatea în relația dintre autoritățile statului și cei care susțin economia țării.

Invitat într-o emisiune la postul de televiziune Digi24, deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, a transmis propunerea personală, ce coincide cu punctul de vedere al conducerii naționale al partidului din care face parte și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu privire la necesitatea unei perioade de tranziție în aplicarea normelor acestei legi controversate sau chiar amânarea aplicării ei.

În urma întâlnirii ministrului Marcel Boloș cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, azi au fost anunțate principalele modificări asupra cărora s-a convenit, în spiritul propunerii enunțate ieri de Adrian Cozma.

Cele mai importante modificări anunțate de Marcel Boloș:

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor.

Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.

Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate.




2914 vizite
Distribuie pe