Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma este cel mai activ parlamentar din Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 13 Octombrie 2024

La final de mandat e vremea bilanțurilor și pentru cei care i-au reprezentat pe sătmăreni în Parlament în ultimii 4 ani, mai ales că majoritatea lor candidează pentru un nou mandat, încercând să-i convingă pe sătmăreni că merită o nouă șansă.

Comparând datele statistice de pe site-ul oficial al Camerei Deputaților, se poate constata că unii dintre ei și-au luat treaba în serios, în timp ce alții au fost, în cel mai bun caz, obiecte de decor pe fotoliile confortabile din Palatul Poporului, pe sistemul ”Mandatul trece, leafa merge, pensia specială vine…”

Deputatul PNL Adrian Cozma se remarcă de departe prin activitatea sa în plen și în comisiile de specialitate. El a luat cuvântul de 24 de ori în 23 de ședințe în plen, a fost inițiator principal sau împreună cu colegii de partid pentru un număr total de 95 de proiecte legislative, din care 29 au fost promulgate ca legi și sunt acum în vigoare.

Printre cele mai cunoscute legi pentru care a luptat în actualul mandat au fost cele care prevăd interzicerea publicității la tutun și la jocurile de noroc. Cu aceasta din urmă a atins puncte sensibile și și-a atras dușmănia mafiei care controlează această industrie a pierzaniei, iar legea a trecut până la urmă în varianta forțată de PSD, prin care păcănelele au fost interzise doar în localitățile cu populație mai mică de 15.000 de locuitori. Adrian Cozma, însă, nu renunță și va insista în mandatul următor pentru limitări mai drastice.

Și mai impresionant în activitatea sa din actualul mandat este numărul întrebărilor și interpelărilor, 239, adresate pe căile oficiale conducerilor diferitelor ministere în probleme de actualitate, prin care demasca, în general, abuzuri ale autorităților locale sau centrale.

Printre cele mai cunoscute astfel de interpelări se numără solicitarea unor controale la Spitalul Județean Satu Mare după dezastrul financiar lăsat de fostul management susținut de conducerea Consiliului Județean sau cea prin care a atras atenția asupra discriminării la care sunt supuși urmașii deportaților sau expulzaților din Ardealul de Nord în urma Diktatului de la Viena din 1940, care-și așteaptă de trei ani de zile indemnizațiile prevăzute de lege, degeaba.  

Pentru comparație, amintim că unul dintre deputații UDMR care reprezintă județul Satu Mare, Nagy Szabolcs, a avut doar 2 (două) luări de cuvânt în plenul Parlamentului în patru ani de zile și nu a avut nici o întrebare sau interpelare de adresat niciunui ministru sau secretar de stat. Colegul său de partid, Magyar Lorand, a fost puțin mai harnic, dar nu cu mult: 14 luări de cuvânt și 12 întrebări sau interpelări.

Ceilalți doi deputați sătmăreni, Radu Cristescu de la PSD, respectiv Radu Panait de la USR au fost puțin mai activi, cu 40, respectiv 11 luări de cuvânt în plen, și-au pus semnăturile și pe multe proiecte de lege inițiate împreună cu colegii de partid, dar n-au prea avut nici ei întrebări de adresat miniștrilor.  

Pe lângă activitatea oficială din Parlament contează și implicarea deputaților în proiectele importante inițiate sau aflate în derulare în județul de unde au fost trimiși în forul legislativ al țării, știut fiind că primarii le cer de multe ori ajutorul pentru a răzbate prin hățișul birocratic din capitală, bazându-se pe experiența și conexiunile lor la instituțiile importante din București.

Pe lângă contribuția pe care avut-o la finalizarea șoselei de centură a municipiului Satu Mare și, mai recent, la inițierea procedurilor pentru construirea viitorului Drum Expres dintre Satu Mare – Oar, ce va lega centura orașului de autostrada de peste graniță, la modernizarea Drumului Național dintre Livada - Orașu Nou sau a celui dintre Tășnad și Supur, de numele lui Adrian Cozma se leagă și multe proiecte de infrastructură rutieră, de extindere a rețelelor de gaz sau apă și canalizare, precum și digitalizarea instituțiilor publice din zeci de comune sătmărene, în principal prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Pentru a da doar câteva exemple numai din acest an: străzi comunale la Păulești, Apa sau Căuaș, rețea de gaz în satele Amați, Rușeni, Hrip și Petin, canalizare la Bogdand și digitalizare la Batarci.

De asemenea, Adrian Cozma a fost cel mai puternic susținător al programul guvernamental prin care deja 11.000 elevi din școlile din întregul județ Satu Mare beneficiază zilnic de o masă caldă începând din acest an școlar.

O altă ”armă” pe care o au la dispoziție parlamentarii pentru a-și ajuta județele este cea a amendamentelor propuse la legea bugetului național din fiecare an. La finalul anului trecut, de exemplu, datorită amendamentului depus de Adrian Cozma la bugetul pe 2024, Spitalul Județean Satu Mare a primit fonduri guvernamentale suplimentare în valoare de 1 milion de lei pentru achiziția de aparatură medicală modernă la secțiile de Gastroenterologie, Pediatrie, Cardiologie, Pneumoftiziologie și Medicină Legală.

Nu trebuie ignorată nici importanța pe care Adrian Cozma o acordă comunicării problemelor actuale atât pe căile oficiale, cât și prin mass-media. Pe lângă relația permanentă cu presa locală din Satu Mare, aproape că nu trece nici o zi în care deputatul sătmărean să nu apară pe vreunul dintre posturile naționale de televiziune sau în marile cotidiene din presa centrală. Într-un clasament intern al PNL, el se află printre primii 5 comunicatori ai partidului la nivel național.

În ceea ce privește sprijinul pentru cultură, pe lângă numeroasele manifestări culturale organizate de-a lungul anilor, fiind binecunoscut patriotismul și credința ce-l caracterizează pe Adrian Cozma, el este inițiatorul celui mai mare eveniment cultural, patriotic și creștin din județ, ”Satele Unite ale Sătmarului”, în cadrul căruia mii de sătmăreni participă în fiecare an la pelerinaje inedite, călare sau în căruțe, așa cum au străbătut strămoșii lor traseele către mănăstirile din diferite regiuni ale județului Satu Mare.

940 vizite
Distribuie pe