Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Demonstraţie de amploare împotriva lui Băsescu la Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 15 Ianuarie 2012

În jur de 350 de sătmăreni au înfruntat frigul duminică, la mitingul de solidaritate cu manifestanţii anti-Băsescu din ţară. Manifestarea nu a avut organizatori oficiali, mobilizarea făcându-se exclusiv pe Facebook şi prin mass-media online, dar apelurile liderilor USL Satu Mare au avut, cu siguranţă, un rol hotărâtor în participarea mai numeroasă decât în alte oraşe mai mari.

 

La ora 16 se adunaseră deja majoritatea protestatarilor în Piaţa Vasile Lucaciu, în faţa statuii Lupoaicei de lângă Muzeul Judeţean, printre ei remarcându-se mulţi tineri care purtau simbolul Revoluţiei din 1989, drapelul fără stemă.
 

 

Spre deosebire de capitală, forţele de ordine au fost reprezentate doar de două patrule de poliţişti care se plimbau pe trotuar şi, bineînţeles, de băieţii cu ochi albaştri care stăteau încruntaţi pe margine, dar la urechile protestatarilor au ajuns veşti despre mai multe maşini de intervenţie ticsite cu jandarmi care aşteptau în parcarea de sub Podul Decebal. Nu a fost cazul să intervină în forţă, deoarece manifestaţia s-a desfăşurat paşnic, fără incidente.





 

După o tură de lozinci antiguvernamentale şi anti-Băsescu, au luat cuvântul liderii Partidului Social-Democrat şi ai Partidului Naţional Liberal Satu Mare.
 

 

Preşedintele PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian, a explicat motivele pentru care sutele de sătmăreni au ieşit în stradă în această după-amiază de duminică: „Protestele au început în toată ţara ca reacţie la politica prin care o adevărată valoare cum este doctorul Raed Arafat este elimnată din sistem, în timp ce non-valoarea este promovată de sus până jos, până la Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Nici în cei mai negri ani ai dictaturii lui Ceauşescu nu s-a ajuns la o asemenea decădere a valorilor în societatea românească. Susţinerea cauzei doctorului Arafat a fost scânteia, dar românii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva degradării nivelului de trai, a politizării administraţiei publice la toate nivelurile, a abuzurilor Puterii şi a poliţiei politice promovate de aceasta”.

 

Referindu-se strict la protestul de la Satu Mare, Valer Marian a adăugat: „Sătmarul este cunoscut ca fiind ultima brazdă de pământ românesc eliberat de sub jugul fascisto-horthyst. Acum sperăm să fie prima brazdă de pământ românesc eliberat de sub jugul pedelisto-udemerist. După ce vom îndeplini această misiune, vom muta sediul SRI la vechea groapă de gunoi a oraşului”!

 

La rândul lui, preşedintele PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi, a declarat: „Este trist că trebuie să ieşim din nou în stradă pentru a ne apăra drepturile, dar noi, poporul supus lui Dumnezeu şi în nici un caz lui Băsescu, avem datoria să ne luăm ţara înapoi. Parafrazându-l pe marele nostru înaintaş, Brătianu, vă promit că vom face cu mintea, cu inima şi cu braţul nostru tot ceea ce ne cereţi aici”!




 

Vicepreşedintele PNL Satu Mare, Adrian Ştef, a făcut o referire la istorie, amintind că românii au fost subjugaţi multă vreme de diverse imperii, dar niciodată de alţi români, cum se întâmplă acum. „România este a românilor, nu a PDL-ului!” – a exclamat Adrian Ştef.



 

După discursurile politicienilor prezenţi, protestatarii s-au încălzit strigând lozinci anti-Băsescu şi anti-Boc, cântând şi dansând atât pe melodii patriotice, cât şi pe şlagăre rock sau folk cu mesaje de luptă pentru libertate, iar în final s-au prins într-o Horă a Unirii.



11782 vizite
Distribuie pe