Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
S-a lansat campania de prevenire „Tu decizi! Votează legal!”
Veronica Hodas  - Miercuri, 14 Noiembrie 2012

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare au fost prezentate măsurile dispuse de Ministerul Administraţiei şi Internelor cu privire la alegerile parlamentare din data de 9 decembri şi totodată a fost anunţată lansarea campanie de prevenire a infracţiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!”. La conferinţa au participat şeful IPJ Satu Mare Constantin Taloş şi purtătorii de cuvânt ai instituţiilor subornodate MAI.

 

Campania de prevenire a infracţiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!” are ca scop  responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, neinfluenţat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Roxana Cristea, a precizat că legea le interzice candidaţilor să ofere produse alimentare, băuturi alcoolice sau bani alegătorilor, iar mita electorală şi tentativa de mită se pedepseşte cu închisoarea.

 

În afară de acest aspect, candidaţii şi membrii partidelor nu au voie, pe timpul campaniei să ofere obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

 

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

 

Măsurile pe care structurile MAI le pun în aplicare în această perioadă sunt pe de o parte măsuri operative, respectiv de constatare şi contracarare a infracţiunilor şi a faptelor ce contravin legii, iar pe de altă parte, de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care şi le asumă în situaţia nerespectării prevederilor legale.

 

Astfel, în vederea desfăşurării scrutinului electoral în condiţii de legalitate şi linişte, la Satu Mare sunt mobilizaţi peste 700 angajaţi M.A.I.. Paza celor 334 secţii de vot şi a măsurile de ordine şi linişte publică vor fi asigurate de 331 de poliţişti, 205 jandarmi, 94 de poliţişti de frontieră şi 83 de pompieri.

 

Pentru ca prevederile legale menţionate şi, de altfel, întreg cadrul normativ ce reglementează desfăşurarea procesului electoral să fie respectat cu stricteţe, la Satu Mare, cadrele M.A.I. sunt pregătite să intervină de îndată în cazul sesizării unor incidente electorale sau oricăror altor încălcări ale normelor de drept.

1198 vizite
Distribuie pe