Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Prefectul zice că trăim bine
Florin Răchitan  - Marti, 14 Iunie 2011

Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă, a convocat marţi o conferinţă de presă, la care i-a invitat şi pe reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a prezenta împreună un raport de-a dreptul roz despre evoluţia economiei judeţului şi a ţării în perioada de când se află la guvernare.

Prefectul a anunţat şi o serie de măsuri ce se vor lua în perioada următoare pentru dezvoltarea economiei judeţului.

 

Raportul privind situaţia naţională din punctul de vedere al forţei de muncă a început cu referiri la „moştenirea grea” lăsată de „măsurile iresponsabile ale Guvernului Tăriceanu”, iar situaţia ar fi fost, bineînţeles, mult mai proastă dacă Guvernul Boc nu ar fi luat măsuri de austeritate şi de reformă a statului.

 

Ca urmare a acestor măsuri, se pare că numărul noilor contractelor de muncă este mai mare acum, la mijlocul anului 2011 decât era la sfârşitul anului 2008, iar rata şomajului este aproape de nivelul din acel an, după ce a cunoscut o creştere ameţitoare în cursul anului trecut.

 

La nivelul judeţului Satu Mare, potrivit situaţiei prezentate de inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Cristian Sassu, până în luna mai a anului curent au fost înregistrate peste 6.500 contracte noi de muncă, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, când s-au înregistrat mai puţin de 4.000 de astfel de contracte. În opinia inspectorului-şef, această evoluţie pozitivă se datorează aplicării noului Cod al Muncii, precum şi intensificării controalelor pentru depistarea muncii la negru, ceea ce a avut ca rezultat creşterea valorii amenzilor încasate, dar şi a numărului de angajatori şi angajaţi care au intrat în legalitate.

 

Din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, directorul adjunct Veronica Variu a anunţat o scădere a ratei şomajului în judeţul Satu Mare la 4,4% faţă de 7% cât era la începutul anului trecut, ceea ce ne situează acum pe locul XI la nivel naţional, sub media pe ţară.

 

Prefectul a anunţat că unele investiţii masive programate pentru următoarea perioadă vor reduce şi mai mult rata şomajului în judeţul Satu Mare. Se pare că firme mari precum Draxlmeier, Contitech, Polipol şi Woco doresc să-şi extindă capacităţile de producţie şi vor angaja în lunile următoare mai mult de 2.000 de muncitori, la care se mai adaugă o firmă daneză care construieşte la Tăşnad o fabrică de construcţii metalice şi va angaja 700 de oameni.

 

Radu Giurcă a declarat că a făcut intervenţii la Guvern pentru ca aceste firme să beneficieze de facilităţi şi ajutoare de stat care pot ajunge până la 25% din valoarea investiţiilor pe care le realizează în judeţ.

2596 vizite
Distribuie pe