Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Provocări de Mediu și Inițiative în Satu Mare
SM Online  - Marti, 23 Mai 2023

Situat pe râul Someș la nord-vest de România, la doar 13 km de granița cu Ungaria și 27 km față de granița cu Ucraina, orașul Satu Mare completează povestea Transilvaniei cu o prezență unică: personalitate și spirit puternic.

Dar cum este pus în valoare acest spirit istoric puternic în privința construirii unui viitor sustenabil și ecologic? Ce inițiative de dezvoltare durabilă există în Satu Mare și care sunt provocările care împiedică atingerea obiectivelor de protecție a mediului înconjurător? Haide să privim orașul prin această perspectivă.

Satu Mare, între modernizare și provocări

Format prin unirea localităților Satmar și Mintiu în secolul XVIII, orașul Satu Mare este astăzi reședință de județ și important oraș de graniță, cu infrastructură rutieră în plină perioadă de prosperitate, căi feroviare de comunicare cu Ucraina prin vama Halmeu și căi rutiere de comunicare cu Ungaria prin vama Petea.

Discutăm despre o valoare națională culturală, dar și arhitecturală. Este un oraș frumos, cu importante instituții de artă și cultură, dar mai ales un punct strategic cu importanță economică, politică și militară în România, încă din Evul Mediu.

Astăzi însă, nu ne îndreptăm atenția asupra evoluției legendare a orașului, ci ne preocupă o problemă cu care se confruntă mai toate orașele de la nivel european și din lume - mediul înconjurător. Care sunt provocările de mediu din Satu Mare? Care este nivelul de poluare? Ce măsuri sunt luate la nivel local și prin ce inițiative se gestionează aceste probleme? Iată o scurtă trecere în revistă a acestor aspecte.

Provocări majore de mediu în Satu Mare

Sigur că tăierea ilegală a copacilor sau problema deșeurilor se observă peste tot în țară - și în lume. Dar pe lângă astfel de probleme de mediu comune, se pare că Satu Mare se confruntă cu alte trei provocări majore, de mare amploare.

Poluarea aerului: zeci de decese anual

Conform Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona într-un studiu publicat în 2021, Satu Mare se afla în topul european al orașelor cu cel mai periculos tip de poluare cu pulberi în suspensie, cea cu particule PM2.5. Astfel de particule pătrund în plămâni și declanșează reacții ale sistemului imunitar, cauzând zeci de decese anual. Și dioxidul de azot - deși în cantități ceva mai mici - a fost o altă substanță poluantă înregistrată în aerul sătmărean.

În prezent, calitatea aerului în Satu Mare este în continuare o provocare majoră, fiind raportat cod portocaliu pentru poluarea aerului din oraș. Conform Agenției Europene a Mediului, Satu Mare ocupă locul 12 la nivel național și locul 301 în topul european pentru poluarea aerului. Sursele acestor poluanți atmosferici, cu precădere particulele fine de PM2.5 și PM10, sunt lipsa gravă a spațiilor verzi și diversele emisii provenite din arderea lemnului, a benzinei și a motorinei.

Poluarea apei: provocare pe râul Someș

Nu în urmă cu mult timp, chiar la începutul lui 2021, Satu Mare se confrunta cu o altă provocare de poluare masivă, de data aceasta în mediul apelor. Pe secțiunea Satu Mare a Someșului, probele arătau depășirea valorilor normale de cupru, zinc, mangan, fier și alte metale grele.

Asta se întâmpla când poluarea din galeria minieră a trecut de râurile Băița și Lăpuș, ajungând, într-un final, și în râul Someș, la granița cu Ungaria. Debușarea apelor din mină a fost sursa de poluare, și a atras după sine sancțiuni.

Poluarea fonică

Tot cu numai câțiva ani în urmă, Satu Mare se număra printre orașele în care traficul - mai ales cel rutier - cauza grave probleme de poluare fonică, ajungând și la un nivel de zgomot de 80 dB. Era o problemă gravă care afecta mai ales persoanele ce sufereau de probleme cardiace și ale sistemului nervos.

Inițiative importante pentru protecția mediului în Satu Mare

Cu provocări atât de masive, măsurile au fost indispensabile. Iată ce inițiative, acțiuni și măsuri au fost luate în Satu Mare, pentru a gestiona și rezolva problemele de mediu, dar și pentru a susține dezvoltarea unui viitor verde, ecologic și sănătos pentru viitoarele generații.

Managementul deșeurilor

În ultimii ani, orașul a făcut importanți pași în managementul deșeurilor. Gestionarea deșeurilor depozitate ilegal și a poluării aferente a fost realizată prin acțiuni de colectare a deșeurilor electrice și electronice și construirea de depozite adecvate pentru deșeuri.

Sute de acțiuni de control

Doar anul trecut, Garda de Mediu a realizat aproape 1000 de acțiuni de control și inspecții, al căror rezultat a însumat 1.6 milioane de lei din amenzi. Au fost vizate atât domeniul biodiversității, cât și cel al controlului poluării.

Proiect fotovoltaic Satu Mare 2

Obiectivul principal al acestui proiect este producția de energie prin intermediul surselor fotovoltaice. Focusul îl reprezintă trecerea la energie electrică provenită din surse regenerabile, pentru un viitor sustenabil.

Proiecte pentru refacerea potențialului forestier

Este vorba despre proiecte finanțate național pentru împădurirea și reîmpădurirea inclusiv a zonelor urbane.

Despăduririle reprezintă o problemă de mediu actuală și gravă și în alte state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Spania. De fapt, România a rămas una dintre țările în care încă mai există păduri neatinse, așa încât plecarea din țară nu este întotdeauna cea mai bună idee. În schimb, dacă vrei să simți energia Spaniei în note distractive, o poți face prin cazinourile online. Fă click aici, unde jucați pacanele în Spania și câștigați.

Încurajarea transformării deșeurilor în resurse

Se aplică ambalajelor din plastic, metal sau sticlă, care conțin băuturi. Satu Mare a încurajat localnicii prin mijloace financiare să nu mai arunce sticlele și ambalajele, ci să le recicleze, astfel contribuind la un viitor sustenabil.

Finanțare europeană

Nu în ultimul rând, Satu Mare atrage și fonduri europene pentru îndeplinirea obiectivelor de protecție a mediului. Anul acesta, a fost anunțată o finanțare europeană pentru planuri de măsuri privind protecția mediului înconjurător și prevenirea schimbărilor climatice.

Image Source: https://unsplash.com/photos/WZw6zs0kKzo

2750 vizite
Distribuie pe