Locale Altele
Duminica, 27 Octombrie 2024
Dum, 27 Oct 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
7 cauze frecvente ale meningitei
SM Online  - Luni, 12 Iunie 2023

Meningita este o inflamație a membranei protectoare care învelește atât creierul cât și măduva spinării. În cele mai multe cazuri, cauza acestei inflamații este o infecție bacteriană sau virală a lichidului din jurul creierului și a măduvei spinării, dar sunt și alte cauze ale meningitei, cum ar fi leziunile cerebrale cauzate de traumatisme, sau anumite tratamente medicamentoase (1).

În acest articol trecem în revistă cele mai importante cauze ale afecțiunii și cum se transmite, de asemenea aici poți afla tot ce trebuie să știi despre meningită.

Tipuri de meningită

Clasificarea meningitei poate fi făcută în funcție de durata manifestării simptomelor:

  • meningită cronică: atunci când meningita durează o lună sau mai mult.  
  • meningită acută:  meningita bacteriană este adesea acută, iar acest lucru înseamnă că simptomele sunt severe și apar brusc (4).

Cauzele meningitei

Fiecare tip de meningită are alte cauze. Cele mai multe cazuri de meningită prezintă o cauză virală, acestea fiind și cele mai puțin grave. Meningita bacteriană este mai rară dar poate fi foarte gravă dacă nu este tratată la timp. Iată care pot fi cauzele meningitei:

  • bacteriană: poate duce la deces, necesită asistență medicală imediată. Bacteriile care declanșează boala sunt: meningogocul (este cea mai periculoasă formă de meningită bacteriană și este extrem de contagioasă), pneumococul (se manifestă mai ales în rândul bebelușilor și copiilor. Apare în urma unei infecții a urechilor sau sinusurilor, dar și în urma unei pneumonii), listeria (apare la ales la bebeluși, la gravide, la seniori și la persoanele cu sistemul imunitar afectat), bacterii Haemophilus influenzae de tip b.
  • virală: este mai puțin severă decât meningita bacteriană și este cauzată de un virus. Există vaccinuri care pot preveni anumite tipuri de meningită virală. Poate fi mai puțin periculoasă decât meningita bacteriană, dar poate cauza complicații grave în cazul persoanelor cu imunitate scăzută și a bebelușilor. Meningita virală poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri, precum: enterovirusuri (aceste virusuri provoacă de obicei o infecție ușoară a stomacului), virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul oreionului), virusul HIV, virusul West Nile.
  • fungică: este un tip de meningită cauzată de o infecție cu fungi. Infecție nu este contagioasă, poate apărea în orice parte a corpului, iar dacă nu este tratată la timp poate ajunge la creier și la măduva osoasă, provocând meningita fungică. Persoanele care prezintă cel mai mare risc sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, sau care urmează tratamente împotriva cancerului sau cele care au SIDA (3).
  • parazitară: diferiți paraziți pot provoca meningita, pot afecta creierul sau sistemul nervos în alte moduri. În general, meningita parazitară este mult mai puțin frecventă decât meningita virală și bacteriană.
  • amoebică: este o altă formă rară, se poate dezvolta în urma înotului în ape stătătoare și este deosebit de periculoasă din cauza evoluției rapide. 
  • non-infecțioasă: uneori cancerul, lupusul eritematos sistemic, traumatismul cranian și chirurgia creierului pot provoca meningită (1).
  • aseptică indusă de medicamente: rareori, anumite medicamente pot provoca meningita aseptică indusă de medicamente. Cele mai frecvente medicamente sunt antiinflamatoarele nesteroidiene și antibioticele.

Există un vaccin împotriva meningitei, acesta oferă protecție împotriva multora dintre infecțiile care provoacă meningită (3).

Transmiterea meningitei

Virusurile și bacteriile care provoacă meningita se transmit prin:

  • strănut;
  • tuse;
  • sărut.

Infecția poate fi transmisă de persoanele care prezintă virusurile și bacteriile la nivelul nasului sau gâtului, dar nu prezintă simptomele bolii. Infecția poate fi trasnmisă și de o persoană care are meningită, dar astfel de cazuri sunt mai puțin frecvente. Este important de știut că o persoană poate dezvolta meningită de mai multe ori (2).

Cine este expus riscului de meningită

Oricine poate face meningită, dar cel mai mare risc îl prezintă:

  • bebelușii și copiii mici;
  • adolescenți și adulți tineri;
  • persoane în vârstă;
  • persoanele care au splina extirpată sau au splina deteriorată;
  • persoanele care au un traumatism cranian, leziuni cerebrale traumatice sau leziuni ale măduvei spinării (4).

 Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

  1. Centers for Disease Control and Prevention, „Meningitis”: https://www.cdc.gov/meningitis/index.html#:~:text=Meningitis%20is%20an%20inflammation%20(swelling,infections%20also%20can%20cause%20meningitis.=
  2. NHS, „Causes. Meningitis”: https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/causes/ 
  3. Mayo Clinic, „Meningitis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes/syc-20350508
  4. Cleveland Clinic, „Meningitis”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14600-meningitis
1976 vizite
Distribuie pe