Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
10 Lucruri necunoscute și amuzante despre Bulgaria
SM Online  - Marti, 1 August 2023
Dacă intenționați să călătoriți în Bulgaria, este important să aflați câteva informații despre această țară. Iată 10 lucruri amuzante și interesante despre Bulgaria, care vă vor oferi o mai bună înțelegere a culturii și a oamenilor.

Bulgaria este o țară frumoasă, cu multe lucruri de oferit vizitatorilor săi. Există munți uimitori, plaje minunate și o mulțime de istorie în această mică națiune balcanică!

1 - Sofia se numea inițial Serdika

Capitala Bulgariei are o istorie foarte interesantă, care datează din anul 7000 î.Hr., când a fost colonizată pentru prima dată de triburile tracice.

Sofia s-a numit inițial Serdika, dar mai târziu a devenit cunoscută sub numele de Ulpia Serdica. A fost redenumită Sofia în secolul al XIV-lea, după Catedrala Sfânta Sofia.

2 - Cea mai veche clădire din Sofia este o biserică

Cea mai veche clădire din Bulgaria este Rotonda Sfântul Gheorghe, care a fost construită acum peste 2000 de ani, în timpul romanilor, și datează de la mijlocul secolului al III-lea. Această biserică se află în Sofia și a fost un punct de reper timp de secole, a supraviețuit cutremurelor și războaielor!

3 - Bulgaria nu a fost niciodată colonizată

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre Bulgaria este faptul că, în ciuda faptului că este situată în inima Europei, nu a fost niciodată colonizată. Acest lucru se datorează probabil locației sale și faptului că este înconjurată de munți.

4 - Bulgaria este locul de naștere al alfabetului chirilic

Alfabetul bulgar, cunoscut sub numele de alfabetul chirilic, a fost creat de doi călugări din Thessalon în secolul al IX-lea. Acesta este unul dintre faptele mai puțin cunoscute ale Bulgariei.

În prezent, este folosit de multe limbi slave. În 2012, alfabetul chirilic a împlinit 1150 de ani de la înființare.

5 - Bulgarii sunt relativ scunzi în Europa

În timp ce europenii sunt, în general, unii dintre cei mai înalți oameni din lume, populația bulgară este mai scundă pe continentul european. Înălțimea medie a bărbaților este de 178 cm, iar cea a femeilor de 164 cm. Acestea fiind spuse, aceste cifre sunt mai mari decât înălțimea medie mondială pentru ambele sexe.

6 - Steagul bulgar a fost conceput de un poet

În 1878, Bulgaria a devenit un stat independent și avea nevoie de un steag care să o reprezinte. Proiectul a fost creat de poetul Petko Slaveykov, care a scris și imnul național bulgar.

Steagul bulgar are trei culori: alb pentru pace și dragoste, verde pentru libertate și speranță și roșu pentru curaj și putere.

7 - Bulgaria are peste 250 de izvoare minerale

În Bulgaria există peste 250 de izvoare naturale de apă minerală, care au fost folosite de secole ca remediu de vindecare. Astăzi, multe dintre aceste izvoare sunt îmbuteliate și vândute sub diverse mărci.

8 - Mănăstirea Rila este cea mai mare din Bulgaria

Mănăstirea Rila este situată în Munții Rila, la aproximativ 120 km sud de Sofia. Este cea mai mare și cea mai faimoasă mănăstire din Bulgaria, cu o istorie care datează din secolul al X-lea.

Aceasta este una dintre cele mai relevante fapte despre Bulgaria pentru călători, deoarece probabil o veți vizita. Mănăstirea este cunoscută pentru arhitectura sa frumoasă și pentru frescele sale uimitor de complicate. Este unul dintre reperele celebre din Bulgaria.

9 - Parlamentul bulgar este cel mai vechi din Europa

Primul parlament bulgar a fost convocat la 11 mai 1879, devenind astfel cea mai veche instituție parlamentară din Europa. Din 1997, Bulgaria are un parlament unicameral (un parlament cu o singură cameră).

10 - Moneda bulgară este levul

Una dintre cele mai importante informații despre Bulgaria pe care călătorii trebuie să le cunoască este moneda. Euro nu sunt acceptați pe scară largă și trebuie să folosiți moneda locală. Bulgaria folosește levul ca monedă oficială din 1881. Leva este împărțită în 100 de stotinki, iar în prezent există aproximativ 200 de milioane de leva în circulație.

Ți-am stârnit curiozitatea despre Bulgaria? O călătorie cu mașina te va purta prin locuri nebănuite, oferindu-ți flexibilitatea de care ai nevoie. Dacă călătorești dinspre Turcia spre Bulgaria, există câteva puncte de trecere a frontierei pe care le poți folosi, cum ar fi:

  • Kapitan Andreevo – Kapikule
  • Lesovo – Hamzambeyli
  • Malko Tarnovo – Dereköy

Poți ala mai multe informații cu privire la punctele de trecere Bulgaria-Turcia aruncă o privire pe site-ul https://vignettebulgaria.com/ro/, de unde îți poți lua toate informațiile de care ai nevoie.

4071 vizite
Distribuie pe