Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Hrănirea cu lapte praf a bebelușului: 4 sfaturi utile
SM Online  - Vineri, 11 August 2023

Laptele matern reprezintă cel mai bun aliment pentru bebeluși. Ce faci însă atunci când, din diverse motive, alăptarea nu reprezintă o opțiune? În astfel de cazuri, laptele praf devine o necesitate.

Formulele de lapte praf sunt special concepute pentru a reproduce cât mai bine compoziția laptelui matern și a-i asigura bebelușului vitamine, minerale și ceilalți nutrienți de care are nevoie pentru a crește și dezvolta. Micuțul tău va avea nevoie de el cel puțin până la vârsta de 1 an, când se poate introduce laptele de vacă în alimentația sa.[1] Între timp, ți-am pregătit câteva sfaturi care îți vor fi de folos. 

1. Ține cont întotdeauna de nevoile și vârsta bebelușului tău când alegi formula de lapte praf

Există o varietate de formule de lapte praf pentru bebeluși pentru piață și poate părea imposibil să alegi una, mai ales la început. Sunt însă două criterii importante de care trebuie să ții cont: vârsta bebelușului tău și nevoile specifice ale acestuia.

Din punct de vedere al vârstei, există formule de lapte praf de început, recomandate de la naștere până la vârsta de 4/6 luni, formule de praf create pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4/6 luni și 1 an și formule de lapte praf de creștere, potrivite după vârsta de 1 an. Fiecare dintre aceste tipuri de formule sunt special create pentru a răspunde cel mai bine nevoilor nutriționale ale bebelușului în anumite stadii ale dezvoltării sale. Asigură-te deci că îi oferi copilului tău formula de lapte praf potrivită vârstei sale. 

Unii bebeluși au anumite alergii sau intoleranțe alimentare ori poate suferă de reflux gastroesofagian. Există însă formule de lapte praf special concepute pentru astfel de bebeluși și tot ce trebuie să faci este să o alegi pe cea de care copilul tău are nevoie. Dacă nu ești sigură ce decizie ar trebui să iei, cere sfatul unui pediatru.[1] 

2. Urmează întocmai instrucțiunile producătorului privind prepararea laptelui praf

Când prepari laptele praf, respectă întotdeauna instrucțiunile producătorului. Raportul lapte praf - apă și temperatura apei pot varia de la un producător la altul și riști ca laptele pe care îl primește bebelușul tău să nu fie corect preparat, ceea ce poate avea efecte nedorite. De exemplu, folosirea a prea mult lapte praf poate duce la probleme cum ar fi constipația sau deshidratarea. Pe de altă parte, utilizarea a prea puțin lapte praf în raport cu apa poate duce la subnutriție și la lipsa unor nutrienți esențiali pentru bebeluș.

Nu adăuga niciodată zahăr sau cereale în biberonul cu lapte praf.[3]

3. Folosește laptele imediat după preparare și aruncă orice rămâne

Laptele praf trebuie servit într-un anumit interval după preparare (vei găsi instrucțiuni specifice pe cutia de lapte praf). După ce laptele praf este amestecat cu apă, el devine un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. În plus, laptele praf nu conține conservanți, astfel că nu poate rezista mult timp la temperatura camerei. Nici păstrarea biberonului deja preparat, dar pe care bebelușul nu l-a terminat, la frigider nu este indicată. Orice lapte rămas trebuie aruncat dacă nu este consumat în maxim o oră de la preparare. În caz contrar, poate prezenta riscuri pentru sănătatea bebelușului.[1]

4. Verifică întotdeauna perioada de valabilitate 

Nu folosi niciodată lapte praf expirat și ține cont că, odată deschisă cutia, acesta poate fi consumat doar pentru o anumită perioadă de timp. În majoritatea cazurilor, termenul recomandat este o lună, dar verifică întotdeauna cutia și ține cont de specificațiile producătorului.[2]

Laptele praf este o alternativă importantă la laptele matern, ajutând bebelușul să crească și să dezvolte armonios. Totuși, după cum se poate observa din rândurile de mai sus, există anumite reguli când vine vorba de hrănirea bebelușului cu lapte praf. Ține cont de sfaturile din acest articol și adresează-te unui pediatru oricând ai nelămuriri sau întrebări privind alimentația bebelușului tău.  

Bibliografie: 

  1. „Feeding Your Baby with Formula”, Healthdirect Australia, 23 June 2023, www.pregnancybirthbaby.org.au/feeding-your-baby-with-formula. Accessed 8 Aug. 2023.
  2. „Infant Formula Preparation and Storage”, Centers for Disease Control and Prevention, 19 May 2023, www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/formula-feeding/infant-formula-preparation-and-storage.html. Accessed 8 Aug. 2023.
  3. „How to Make up Baby Formula”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/bottle-feeding/making-up-baby-formula/. Accessed 8 Aug. 2023.
2473 vizite
Distribuie pe