Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Legătura dintre depresie și tehnologie
SM Online  - Miercuri, 25 Septembrie 2024

Era digitală a deschis ușa pentru integrarea tehnologiei în viața noastră cotidiană, influențând modul în care muncim, socializăm și ne relaxăm. De la telefoane inteligente și rețele sociale până la telemuncă și divertisment digital, suntem mai conectați ca niciodată. Cu toate acestea, studiile recente au indicat că această conectivitate permanentă vine cu un preț.

Utilizarea crescută a rețelelor de socializare, platformelor și a dispozitivelor digitale în general este asociată din ce în ce mai des cu o creștere alarmantă a cazurilor de depresie, anxietate, singurătate și autovătămare. În același timp, în prezent sunt puse la dispoziție terapii și intervenții care utilizează tehnologia ca o componentă integrantă pentru a depăși simptomele depresiei. După cum se poate observa, relația dintre depresie și tehnologie este destul de complexă, utilizarea acesteia având atât beneficii cât și riscuri directe pentru utilizatori.

Principalele cauze ale depresiei în contextul revoluției digitale

Părerile în ceea ce privește efectele timpului petrecut cu tehnologia asupra stării de bine erau destul de împărțite, însă mai multe studii mari au raportat o bunăstare psihologică și o satisfacție cu viața mai scăzută pentru categoriile de oameni care dedică mult timp. Cum se poate ajunge la aceste concluzii chiar în era conexiunii?

În primul rând este important să se știe că daunele mediului tehnologic operează nu doar la nivel individual, ci și la nivel de grup. Cel mai relevant factor pare să fie cantitatea consumului de tehnologie și media. Utilizarea excesivă a tehnologiei, în special a rețelelor sociale, poate predispune oamenii la izolare socială. Interacțiunile virtuale nu pot înlocui complet conexiunile interumane directe, lăsând loc pentru apariția sentimentului de singurătate și depresie. Această izolare socială vine la pachet cu o angajare mai puțin frecventă în activitățile benefice. Spațiul virtual este ales în detrimentul plimbărilor, întâlnirilor față în față, activităților sportive și altor forme de interacțiune umană și cu natura, ceea ce poate avea efecte negative profunde asupra sănătății mentale și fizice.

Următorul pas, pentru mulți oameni, este dependența de tehnologie. Este vorba de utilizarea compulsivă și excesivă a dispozitivelor digitale și a platformelor online, care ajunge să interfereze cu viața cotidiană și cu funcționarea normală. Această formă de comportament adictiv se manifestă drept un atașament puternic și nesănătos față de tehnologie, la fel cum se întâmplă în cazul altor forme de dependență. Inevitabil, se ajunge la o diminuare a productivității și la tulburări ale somnului, care pot contribui la apariția depresiei, tulburări de anxietate sau altor tulburări, de aceea este important să ne adresăm unui psihoterapeut din moment ce remarcăm primele semne. 

În același timp, pe tărâmurile digitale poate fi dificilă evitarea cyberbullying-ului și hărțuirii. Anonimatul online oferă mediul ideal pentru încurajarea comportamentelor negative. Chiar și atunci când nu se ajunge la aceste extreme, rețelele de socializare pot ilustra versiuni idealizate ale vieții altor oameni, generând așteptări nerealiste, comparare constantă, stimă de sine scăzută, anxietate și depresie. Cantitatea vastă de informații disponibile online poate fi copleșitoare iar supraîncărcarea informațională împreună cu stimulii vizuali poate duce la stres și oboseală, care pot ridica probleme în gestionarea emoțiilor.

Cum pot fi depistate simptomele depresiei în era digitală?

Depistarea simptomelor depresiei poate părea dificilă, cu atât mai mult când se asociază cu oboseală, anxietate și stres. Totuși, există semne care sunt ușor de observat, în mod special de cei dragi. Tehnologia tinde să schimbe interacțiunile și comportamentele noastre. Persoanele depresive pot deveni mai retrase și mai puțin active, adeseori chiar și pe platformele sociale. Ceea ce ei caută este să depășească în singurătate simptomele, evitând interacțiunile cu prietenii și familia.

Uneori pot fi observate semne clare, precum postările care exprimă tristețe, disperare, sentimente de neajutorare sau mesaje de auto-critică. Cu toate acestea, nu mereu ne putem orienta după conținutul postărilor. Uneori este nevoie să fim atenți la subtilități pentru a identifica indicii ale depresiei, precum modificarea bruscă a tonului, frecvenței sau a tematicii postărilor. Având în vedere că acum trăim în online, aceste modificări semnalează schimbări în starea emoțională.

Un alt semn care poate fi observat și măsurat este creșterea excesivă a timpului petrecut pe platformele de socializare sau pe jocuri video. Ceea ce ne interesează nu este simplul comportament, ci motivele din spate. Poate fi vorba de dorința de a evada din realitate, oferindu-le un refugiu temporar de problemele și suferințele cotidiene, evitarea confruntării directe cu emoțiile negative sau înlocuirea interacțiunilor sociale. În plus, pot apărea modificări în tiparele de somn, alimentație, productivitate și motivație, împreună cu scăderea stimei de sine și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Ce rol joacă tehnologia în gestionarea simptomelor depresiei?

Partea paradoxală este că tehnologia poate fi utilizată și drept instrument pentru combaterea depresiei. În faza de identificare a simptomelor, o serie de aplicații de monitorizare a sănătății pot fi utilizate pentru a strânge indicii clare. Este vorba de aplicațiile care urmăresc obiceiurile de somn și dieta, cele care monitorizează starea emoțională zilnică prin notarea gândurilor și a sentimentelor sau cele care pun la dispoziție teste de screening online pentru depresie, care identifică simptomele și determină necesitatea unei evaluări mai aprofundate de către un psihoterapeut.

Pe lângă aceste instrumente de monitorizare există și aplicații care încurajează utilizarea exercițiilor de mindfulness, meditație și exerciții de respirație care pot reduce stresul și anxietatea, contribuind astfel la gestionarea simptomelor depresiei. O altă abordare este notarea simptomelor în spațiul digital pentru a observa tiparele care ar putea indica depresia, datele fiind pe urmă utilizate pentru a discuta cu terapeuții despre evoluția stării de sănătate mintală. În ziua de azi există chiar și resurse digitale utile pentru terapia cognitiv comportamentală. O altă intervenție terapeutică care se folosește de avantajele tehnologiei este activarea comportamentală, utilizată în mod special în depresie. Prin intermediul tehnologiei Kinect, utilizatorii pot să participe la activități fizice interactive și stimulante, care încurajează menținerea motivației și a angajamentului prin primirea de feedback imediat.

Tehnologia a permis accesul la terapeuți și consilieri din confortul propriei case, fiind extrem de util pentru persoanele care nu pot participa la sesiuni față în față din motive de distanță, costuri sau program aglomerat. În plus, grupurile de suport online și forumuri reprezintă spații sigure în care se oferă perspective valoroase despre simptomele și experiențele personale.

Atât pentru pacienți, cât și pentru clinicieni, există beneficii directe asociate cu posibilitatea de a trimite pacienții cu depresie către resurse care sunt imediat accesibile, au costuri reduse, sunt eficiente și standardizate. Având în vedere că tehnologia joacă un rol atât de important în gestionarea depresiei, este evident că este necesar să ne reorientăm modul în care abordăm problemele de sănătate mintală în era digitală.

Resursele digitale pot fi foarte folositoare pentru mulți pacienți și clienți, însă pentru o eficiență reală trebuie implementată o utilizare echilibrată. Cu atât mai mult, tehnologia nu poate înlocui în totalitate tratamentele tradiționale, ci poate veni în completarea lor, îmbinând resursele tehnologice cu intervenții profesionale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și consilierea, pentru a obține cele mai bune rezultate în gestionarea depresiei.

1337 vizite
Distribuie pe