Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Triplă aniversare la Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 10 Mai 2015

În organizarea Instituției Prefectului, a Consiliului Județean, a Primăriei Municipiului Satu Mare și a Garnizoanei Satu Mare, la Statuia Ostaşului Român din Piaţa Vasile Lucaciu au avut loc sâmbătă manifestări specifice cu ocazia aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al II-lea Război Mondial, precum şi a Zilei Uniunii Europene.


După intonarea imnurilor României şi Europei, urmate de un scurt Te-Deum în memoria eroilor, lt.col. Dumitru Bogdan din partea Garnizoanei Satu Mare şi muzeograful Paula Virag au vorbit despre semnificaţia zilei de 9 Mai ca triplă sărbătoare pentru români.

În această zi, în 1877, Mihai Kogâlniceanu a rostit în Camera Deputaţilor Declaraţia de Independenţă a Principatelor Unite faţă de Imperiul Otoman, în aceeaşi zi, în 1945 a fost semnat actul de capitulare necondiţionata a Germaniei fasciste, ce a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial, şi tot în această zi, în 1950, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a ţinut celebrul discurs pentru crearea, împreună cu Germania, a Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului, acesta fiind considerat momentul naşterii a ceea ce urma să devină mai târziu Uniunea Europeană.

După discursuri, oficialităţile locale şi judeţene, reprezentanţii instituţiilor deconcentrate, ai partidelor politice, ai asociaţiilor veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă, dar şi grupuri de elevi de liceu au depus coroane de flori la Statuia Ostaşului Român.

























Manifestările s-au încheiat cu tradiţionala paradă militară, cu participarea soldaţilor din Garnizoana Satu Mare, a jandarmilor, precum şi a cadrelor Inspectoratului de Urgenţă „Someş” Satu Mare. 

1497 vizite
Distribuie pe