Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Aproape 2.200 locuințe afectate de dezastre în 2015
Veronica Hodas  - Miercuri, 20 Ianuarie 2016

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare a prezentat, în cursul dimineții de miercuri, bilanțul activității desfășurate în anul 2015.

Principalele activităţi ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare pentru îndeplinirea atribuţiilor şi obiectivelor, au vizat:monitorizarea permanentă  prin Centrul Operaţional /Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş”al judeţului  Satu Mare şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din judeţ, a situaţiilor de urgenţă din zonele afectate şi potenţial a fi afectate; întrunirea membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare în şedinţe ordinare şi extraordinare pentru stabilirea unor măsuri cu caracter preventiv ori de intervenţie; organizarea şi executarea de exerciţii cu caracter specific intervenţiilor în situaţii de urgenţă, cu participarea membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituţiilor cu atribuţii în domeniul respectiv și coordonarea activităţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din judeţ pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă produse în această perioadă.

În cursul anului 2015, în scopul îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a organizat şi desfăşurat 15 şedinţe şi a participat la 15 videoconferinţe după cum urmează în cadrul cărora au fost adoptate 9 Hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fiind stabilite măsuri, sarcini și termene precise pentru instituțiile cu atribuții în domeniu.

Prin Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”SOMEŞ” al judeţului Satu Mare, pentru executarea antrenamentelor bilunare, în anul 2015 s-au transmis un număr de 24 de mesaje către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi agenţii economici care, prin specificul activităţii, constituie factori de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă,

Pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice în această perioadă, au fost primite un număr de 503 de informări, avertizări, atenţionări meteorologice si hidrologice.

Din acestea 59 au fost informări meteorologice, 74 atenționări meteorologice, 94 avertizări meteorologice, 152 informări hidrologice, 45 atenționări hidrologice și 79 avertizări hidrologice care care au fost analizate de Centrul Operaţional împreună cu comanda inspectoratului.

Acţiunile desfăşurate pe timpul situaţiilor de urgenţă, pentru limitarea efectelor provocate de fenomenele meteorologice periculoase, au constat în:

- monitorizarea evoluţiei situaţiilor de urgenţă;

- transmiterea operativă către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă a mesajelor de înştiinţare privind evoluţia fenomenelor meteorologice/hidrologice;

- menţinerea unei legături permanente cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din unităţile administrativ-teritoriale în care s-au produs situaţii de urgenţă;

- asigurarea permanenţei la primării;

 - verificarea practicabilităţii drumurilor în sezonul rece;

- centralizarea stocurilor de materiale şi a tehnici specifice acţiunilor de deszăpezire;

- coordonarea, prin Centrul Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”SOMEŞ” al judeţului Satu Mare, a acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor negative produse de situaţiile de urgenţă în, zona de competenţă;

- asigurarea fluxului informaţional - decizional între Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi informarea operativă a Centrului Operaţional Naţional, respectiv a Instituţiei Prefectului, despre evoluţia situaţiilor de urgenţă, măsurile întreprinse şi pagubele înregistrate.

Anul trecut s-au primit 30 rapoarte privind producerea situațiilor de urgență în localitățile din județul Satu Mare, iar în urma invetarierii pagubelor a rezultat că au fost afectate 45 de localitati, 2198 de locuinţe din care 3 în pericol de prăbuşire, 3424 de anexe afectate şi 57 de obiective social economice.

De asemenea, au fost afectate 23651,75 ha terenuri arabile, 2143 ha păşuni, 320 ha păduri şi 137 ha vii şi livezi.

În urma producerii acestor pagube au fost efectuate demersuri pentru alocarea de fonduri în vederea despăgubirii persoanelor sinistrate , o parte din aceste probleme fiind soluţionate îndeosebi prin efortul consiliilor locale.

În anul 2015 au fost înaintate adrese cu centralizarea pagubelor la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în vederea solicitării de fonduri  de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii, obiectivelor socioeconomice, locuinţelor şi culturilor agricole afectate de calamităţile naturale din anul 2015, dar, din păcate, nu au fost alocate încă fondurile necesare judeţului nostru.

Membrii CJSU au participat la diverse exerciții și alte activități de pregătire.

Au fost semnalate câteva aspecte negative care constau în: netransmiterea operativă şi corectă a informărilor cu privire la iminenţa apariţiei/apariţia unor situaţii de urgenţă, în sensul că aceste informări rămân la nivelul preşedintelui comitetului local pentru situaţii de urgenţă, neluându-se măsuri de diseminare, mai departe, către populaţie; neparticiparea la cursurile de pregătire din cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă – Ciolpani a persoanelor planificate (8 persoane).

neparticiparea la cursurile de pregatire din cadrul Centrul Zonal de Pregătire Cluj Napoca – a persoanelor planificate (7 persoane).

Insuficienţa resurselor financiare destinate prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi refacerii obiectivelor şi infrastructurii afectate.

Pentrul anul în curs CJSU își propune urmăroarele

Creşterea gradului de siguranţă şi de securitate a cetăţenilor judeţului;

2. Desfăşurarea activităţilor specifice în baza „Planului cu principalele activităţi ale C.J.S.U. Satu Mare în cursul anului 2016”, aprobat de preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare  şi completarea acestuia ori de câte ori este nevoie.

Răspunde: Secretariatul Tehnic Permanent/ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare

3. Creşterea nivelului de instruire, prin participarea la activităţile de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, a personalului de conducere din administrarea publică locală, a membrilor comitetului judeţean şi comitetelor locale, a personalului centrelor operative, celulelor de urgenţă, a inspectorilor şi personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul protecţiei civile, a cadrelor tehnice cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, a şefilor serviciilor de urgenţă voluntare şi private.

Răspund: Conducătorii autoritaţilor locale si a instituţiilor publice, operatoriilor economici  care au personal planificat la pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă.

4. Informarea periodica a Instituţiei prefectului  judeţului Satu Mare despre verificarea modului de îndeplinire a măsurilor stabilite în şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare.

Răspunde: Secretariatul Tehnic Permanent / Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă     Satu Mare

5. Actualizarea permanentă a „Schemei riscurilor teritoriale la nivelul judeţului Satu Mare”  şi a „Planului de analiză şi acoperire a riscurilor al judeţului Satu Mare”.

Răspunde: Secretariatul Tehnic Permanent/ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare

6. Schimburi de experienţă cu structuri similare din ţară şi străinătate;

 

2012 vizite
Distribuie pe