Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Free Hugs – Îmbrăţişări Gratuite la Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 5 Iulie 2009

Un grup de adolescenţi inimoşi au adus la Satu Mare campania Free Hugs – Îmbrăţişări Gratuite, care se bucură de o popularitate crescândă în toată lumea, ca o reacţie umană şi  pacifistă la alienarea oamenilor din societatea modernă şi ameninţarea permanentă a războaielor.

 

Acesta este al doilea an consecutiv în care această campanie se organizează la Satu Mare.

O elevă la Liceul de Artă „Aurel Popp”, Carla Mureşan, şi-a adunat prietenii în parcul central din Satu Mare şi au pornit să colinde străzile din centrul oraşului, împărţind îmbrăţişări tuturor celor dispuşi să le primească şi să schiţeze un zâmbet.

 

Dacă anul trecut întreaga campanie a fost dusă la bun sfârşit de un singur tânăr, Vlad Palas, de data aceasta, vestea s-a răspândit în rândul tinerilor sătmăreni prin intermediul Messengerului, astfel că la locul de întâlnire din parc s-au prezentat vreo zece adolescenţi „înarmaţi” cu pancarte cu numele campaniei, mulţi dintre ei văzându-se pentru prima oară, dar împrietenindu-se repede, în spiritul campaniei la care au luat parte cu toţii.

 

Totul a început în anul 2004, când un tânăr australian, cunoscut doar cu pseudonimul Juan Mann, se afla în pragul depresiei şi o îmbrăţişare primită de la o persoană complet străină, la o petrecere, l-a pus din nou pe picioare.
 

 

Dorind să iniţieze un fel de lanţ al gesturilor altruiste de tandreţe, a doua zi s-a postat pe cel mai circulat bulevard din Sidney cu o pancartă care invita oamenii la îmbrăţişări gratuite. După câteva zeci de minute în care trecătorii se uitau la el ca la urs, minunea s-a produs: oamenii au început să vină la el să-l îmbrăţişeze.
 

 

El a repetat această acţiune şi în zilele următoare, până a devenit un fel de celebritate locală, dar popularitatea mondială a dobândit-o abia în anul 2006, când o trupă rock australiană, Sick Puppies, a făcut un videoclip cu imagini din campania Free Hugs, pe care l-a postat pe Youtube şi a devenit un succes la nivel mondial.


 

De atunci, tineri pacifişti din toată lumea organizează în fiecare an, în data de 5 iulie, Ziua Îmbrăţişărilor Gratuite, scopul lor fiind „trezirea”, măcar pentru câteva secunde, a sentimentelor altruiste pure şi „deschiderea” oamenilor spre iubire şi prietenie, un mesaj preluat parcă din mişcarea Hippy a anilor ’60.


 

Campania a ajuns anul trecut şi în România, iar voluntarii din Satu Mare ţin deja legătura cu colegii lor din alte oraşe ale ţării, sincronizându-şi acţiunile în aşa fel încât acestea să fie organizate simultan la nivel naţional.
 

 

Gestul tinerilor sătmăreni a fost, în general, bine primit de puţinii trecători care s-au aflat duminică după-amiază în centrul oraşului, cu toţii fiind plăcut surprinşi de această iniţiativă. Singurii care au avut ceva de obiectat au fost doi Garcea de la Poliţia Comunitară, care au şi cerut buletinul liderei grupului, pentru a-i nota datele de identitate, şi i-au atenţionat pe adolescenţi „să nu facă gălăgie”.
 

 

Această reacţie a autorităţilor nu este nouă şi nu este specifică doar unui orăşel de provincie, chiar iniţiatorul campaniei, Juan Mann, fiind ameninţat cu o amendă uriaşă de autorităţile locale din Sidney, pentru „tulburarea ordinii şi liniştii publice”. Australianul a adunat atunci câteva zeci de mii de semnături de la concitadinii săi în sprijinul campaniei sale şi a convins autorităţile s-o lase mai moale cu excesul de zel şi să se ocupe cu problemele adevărate.

 

Sperăm ca şi autorităţile din Satu Mare să-şi găsească alte preocupări mai utile şi să-i lase pe copii să se îmbrăţişeze până se satură, iar domnului Garcea, care nu mai primeşte îmbrăţişări nici de la nevasta de 130 de kile, îi dedicăm următorul videoclip:

Tags: free hugs  imbratisari  gratuite  


3458 vizite
Distribuie pe