Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Manifestări cu absențe notabile la aniversarea a 103 ani de la eliberarea Sătmarului
Prefectura Satu Mare  - Marti, 19 Aprilie 2022

În baza tradiției instituite chiar înainte de pandemie, azi s-au desfășurat manifestările dedicate aniversării a 103 ani de la eliberarea municipiului Satu Mare de regimul maghiar bolșevic al lui Kun Bela și instaurarea administrației românești în această parte a țării.

Ceremonia de la statuia Eroului Necunoscut din Piața Libertății s-a desfășurat în condiții modeste în comparație cu ediția de Centenar și cu absențe notabile în rândul oficialităților, din motive lesne de explicat.





După slujba religioasă de pomenire, prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, a vorbit despre importanța zilei de 19 aprilie, după care au fost depuse coroane de flori la monument din partea reprezentanților autorităților locale și județene, precum și a principalelor partide politice românești.










În discursul său, prefectul Radu Roca a prezentat contextul istoric în care Armata Română a intrat în județul și municipiul Satu Mare în primăvara anului 1919, generalul Lascăr Davidoglu fiind întâmpinat chiar în centrul orașului de către viceprimarul dr. Lénárd Istvan cu următoarele cuvinte, parcă mai actuale acum ca niciodată: ”Nu ştim în cât se va respecta de imperiul roman limba maternă a populaţiei maghiare şi autonomia oraşului, dar ştim că, faţă de stupiditatea bolşevismului, dumneavoastră aduceţi cultura Occidentului civilizat. Pentru susţinerea ordinei publice, ne oferim serviciile noastre. Vă salut în numele acestui oraş”!

 

1765 vizite
Distribuie pe