Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mai multe ”comitete și comiții” cercetează tragedia de la Urgențele spitalului sătmărean, medicul acuzat se află în ”indisponibilitate temporară de muncă”
Florin Răchitan  - Marti, 7 Februarie 2023

Managerul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, a susținut marți o conferință de presă în care a prezentat aspecte ale anchetei ce se derulează în prezent la instituția pe care o conduce în legătură cu tragedia din urmă cu două săptămâni, când la Unitatea de Primiri Urgențe a decedat o adolescentă în vârstă de 15 ani, în condiții ”ciudate”.

Moartea Ștefaniei a declanșat o emoție generală în întreaga comunitate sătmăreană, ceea ce a dus la cel mai mare miting de protest organizat în ultimele decenii împotriva presupuselor cazuri de malpraxis și a felului în care sunt tratați de multe ori pacienții nevoiți să apeleze la acest serviciu.

În cazul tinerei decedate, ”tunurile” au fost puse pe medicul care a tratat-o în seara fatidică, Raul Pop, mai ales după ce s-a aflat că a avut și alte antecedente și chiar a fost dat afară din Spitalul Județean în urmă cu câțiva ani, dar a fost reangajat, din cauza unor ”vicii de procedură”, pe baza unei sentințe judecătorești.

Imediat după tragedie, medicul acuzat a intrat în perioada de repaus, după ce-și îndeplinise toate gărzile din luna respectivă, iar de atunci, potrivit declarațiilor managerului Adrian Marc, acesta se află în ”indisponibilitate temporară de muncă”, orice o fi însemnând asta.

În ultimele două săptămâni, cazul ce a dus la moartea Ștefaniei este cercetat atât de comisiile interne de etică și disciplină ale Spitalului Județean, cât și de Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică Satu Mare. Se pare că sunt în curs de audiere nu mai puțin de 157 cadre medicale din spital, inclusiv infirmiere și brancardieri, în legătură cu experiența lor privind actul medical din instituția în care lucrează, cu referire directă la relațiile cu medicul care se află în centrul acestui scandal.

Medic care, deși a fost invitat să depună declarații la comisiile care-l cercetează, nu a dat curs invitației și a nu a declarat până acum nimic.

La conferința de presă de marți, managerul Adrian Marc s-a prezentat singur, fără să-i aibă alături pe șefii comisiilor de etică și disciplină sau vreun superior ierarhic al medicului de la UPU, astfel că nici concluziile preliminare prezentate de el nu au conținut nimic concret, doar generalități despre procedurile care se află în derulare, fără să poată să prezinte măcar un calendar cu termene ale etapelor acestor proceduri.

Totuși, se întrevăd deja niște proiecte firave de viitor, ca urmare a protestului care a ”scuturat” conducerea Spitalului Județean. Adrian Marc a anunțat că se lucrează la punerea în funcțiune a unui call-center pentru a le oferi posibilitatea sătmărenilor să facă sesizări în legătură cu experiențele lor din întregul spital, nu doar de la UPU, după ce s-a constatat că majoritatea lor au reținere în a depune seisizări în scris (chiar și după tragedie, au fost depuse doar 3 asemenea sesizări).

De asemenea, managerul a promis că va acorda mai multă atenție dezvoltării resursei umane, cu schimbări în strategiile de atragere a unor medici specialiști la Satu Mare, dar și comunicării cu aparținătorii și reducerii timpului de așteptare la Urgențe. Mai mult, la sesizarea făcută de un coleg din presă, Adrian Marc s-a angajat ca până mâine să prezinte soluții pentru asigurarea unor condiții umane aparținătorilor nevoiți acum să aștepte în frig, în afara spațiului de primire de la UPU.

5251 vizite
Distribuie pe
Mocan Ana Maria
Eu personal nu am avut nici un fel de neplacere nici la UPU nici la spital.Atat eu cat si membrii familiei mele au fost tratate cu seriozitate oricand am avut nevoie.
2023-02-07 21:53:23