Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Șvabii din Ardud au alungat iarna prin ritualul Funka. De-acum poate să vină primăvara!
Florin Răchitan  - Sambata, 18 Februarie 2023

Primul semnal al primăverii în județul Satu Mare este dat, în mod tradițional, de străvechiul ritual Funka al șvabilor din Ardud, care constă în aprinderea unui rug din vreascuri, pentru a încălzi pământul înghețat, și un alt rug în care flăcările cuprind o cruce învelită în paie, un obicei ale cărui origini se pierd în negurile istoriei, dar care îmbină, în mod evident, elemente tradiționale creștine cu cele păgâne rămase, mai mult ca sigur, de pe vremea celților și aduse de șvabi în regiunea noastră din ținuturile lor germanice.

La ceremonialul din acest an au participat sute de persoane de toate naționalitățile, pe unul dintre dealurile pitorești ale Ardudului, unde membrii comunității locale pregătiseră din timp cele două ruguri principale, la care s-au adăugat platformele de lemn, la fel de tradiționale, de pe care copiii și tinerii lansează șaibele, adică niște discuri de lemn înroșite în foc și care împrăștie în jur scântei atunci când sunt aruncate în aer, la distanțe cât mai mari, cu scopul de a speria spiritele rele și a alunga duhurile iernii.




Șaibele înflăcărate au și rol de ”pețitori”, lansarea lor fiind ocazia perfectă pentru tinerii îndrăgostiți să strige numele fetelor care le sunt drage, astfel încât să audă tot satul în timp ce se minunează de spectacolul scânteilor.

Aprinderea crucii învelite cu paie pentru alungarea spiritelor rele din zonă şi a iernii este momentul când purificării prin foc i se adaugă rugăciunea. În timpul în care crucea de paie arde, sunt rostite rugăciuni în limbile română, germană şi maghiară şi sunt interpretate cântece religioase.







Conform tradiţiei, crucea trebuie să fie doborâtă de flăcări, iar odată ajunsă la pământ, ea va aduce noroc şi prosperitate pentru locuitorii zonei care se află în partea de oraş înspre care a căzut.

Mulțumim Edmond Hermann pentru fotografii!

1619 vizite
Distribuie pe