Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmăreni din trei asociații au curățat Someșul de aproape două tone de deșeuri din plastic
Societatea Carpatină Ardeleană  - Miercuri, 28 Iunie 2023

Coaliția formată din Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (SCA), Asociația Multisalva și Asociația ECOHUMAN,,LIFE TREE,, (Asociația Ecologică și Umanitară ,,Copacul vieții,,) din Satu Mare, în cadrul proiectului ,,Un Someș fără plastic”, au organizat la sfârșitul săptămânii trecute o acțiune de igienizare a albiei și malurilor Someșului între Odoreu (Berindan) și Vetiș.







Cele trei organizații au făcut apel către iubitorii de sporturi nautice (amatori și sportivi) să-și pună umărul la ”scăparea” Someșului de deșeurile de plastic și nu numai. Pe lângă igienizarea Someșului, acțiunea a avut ca obiectiv conștientizarea comunităților riverane privind impactul poluării cu plastic al apelor.







Apelul nu a rămas fără răspuns, nu mai puțin de 76 persoane s-au alăturat organizatorilor în cele două zile de curățenie. Participanții s-au îmbarcat în caiace și canoe, proprii sau asigurate de organizatori, și au parcurs în cele două zile un tronson de 23 km de Someș de la Berindan (comuna Odoreu) până la Vetiș, curățând albia și malurile de deșeurile abandonate de persoane iresponsabile. În total au fost extrase din albie sau colectate de pe maluri 9-10 metri cubi de deșeu, care a cântărit 1.660 kg.
















Acțiunea a fost un real succes și datorită faptului că organizatorii au beneficiat de participarea membrilor Asociației Caiac Smile, iar transportul și prelucrarea selectivă a deșeurilor rezultate au fost asigurate de firma Alpin Recycling.













Proiectul ,,Un Someș fără plastic” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.




922 vizite
Distribuie pe