Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mândrie și Beton – după 10 ani. Documentar excepțional despre Țara Oașului la un deceniu după publicarea primului album foto
Florin Răchitan  - Marti, 29 August 2023

În urmă cu un deceniu a văzut lumina tiparului probabil cel mai artistic album foto publicat vreodată despre Țara Oașului, ”Mândrie și Beton”, care surprindea în instantanee realizate de un fin observator extern, Petruț Călinescu din București, cu colaborarea celui mai apreciat fotograf din Oaș, Remus Țiplea, situația de atunci a unei lumi tradiționale aflate în plină schimbare la acest capăt de Românie.

De atunci, echipa ce s-a format în jurul așa-numitului Centru de Fotografie Documentară înființat de Petruț Călinescu și-a extins documentarea și pe alte zone cu comunități tradiționale din Nordul României, precum Maramureș și Bucovina, rezultând un amplu studiu sociologic și etnografic ce urmărește evoluția acestor regiuni într-o perioadă de mari schimbări.

Rezultatul este un nou proiect ”Mândrie și Beton”, prezentat de realizatorii săi ca ”un proiect jurnalistic independent, în care intenționăm să documentăm pe viață, din zece în zece ani, felul în care se transformă satul tradițional românesc în urma plecării oamenilor la muncă în străinătate. Într-un context în care, fie din motive comerciale, fie politice, se promovează imaginea unui sat idilic, neatins de schimbări, cu un patrimoniu material și imaterial neinfluențat de trecerea timpului, considerăm că proiectul nostru face un serviciu istoriei recente a României, informând și documentând un fenomen unic și ireversibil”.

Documentarea pentru această ediție s-a făcut, bineînțeles, în plin sezon al nunților oșenești, iar fotografiile și materialele video înregistrate cu această ocazie surprind nu doar amploarea acestor evenimente, de multe ori de neînțeles pentru observatorii din afară, dar și un fenomen nou, care nu exista în urmă cu un deceniu: prăpastia ce se adâncește din ce în ce mai mult între prima generație a oșenilor din diaspora și copiii lor, care au crescut deja în mediul specific țărilor occidentale și pentru care Țara Oașului este un loc la fel de exotic precum Indonezia sau Mexic.

Un amplu reportaj despre acest foto-documentar a fost publicat pe una dintre cele mai apreciate platforme online din România, Panorama, unde cititorii au ocazia să afle detalii interesante despre acest demers jurnalistic independent.

De asemenea, cei interesați pot să comande pe site-ul Centrului de Fotografie Documentară exemplare din noul album foto cuprinzând întregul material realizat în vara acestui an.  




9306 vizite
Distribuie pe