Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Moment istoric la capătul județului, închinat episcopului Grigore Maior din Sărăuad
Primăria Tășnad  - Duminica, 3 Septembrie 2023

O pagină de istorie a fost scrisă ieri în orașul Tășnad! Aceasta a fost concluzia celor care au participat la lansarea cărții Cartea de Aur a Sarauadului.

Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversarii a 250 de ani de la hirotonirea episcopului greco-catolic Grigore Maior, precum și la 250 de ani de la ctitorirea Bisericii din Sărăuad.

Personalitate marcantă a istoriei transilvănene, Grigore Maior este originar din localitatea Sărăuad și a fost ales episcop al Blajului în sinodul electoral din 15 august 1772. El a devenit, astfel, unul dintre sătmărenii cu cel mai înalt rang ecleziastic din istorie, comparabil cu cel al cardinalului Bakocz Tamas, originar din Ardud și arhiepiscop al Ungariei în perioada medievală, atunci când a avut șanse reale să fie ales papă la Roma, fiind întrecut la numărul de voturi de un membru al legendarei familii de Medici.

Ocupând cel mai important scaun episcopal al Bisericii Române Unite cu Roma în vremurile de început ale greco-catolicismului pe aceste meleaguri, Grigore Maior a fost și profesor la Gimnaziul din Blaj, leagănul Iluminismului ardelenesc. A fost unul din cei care a înțeles că fără școală și credință, un popor nu poate tinde spre autodeterminare, iar cele două, împreună cu simțământul de apartenență la un popor, dau naștere unei națiuni.

După slujba religioasa de ieri au fost depuse jerbe de flori la busturile Episcopului Grigore Maior din localitățile Sărăuad și Tășnad.

În cadrul evenimentului de lansare a cărtii, toți cei prezenți au fost fascinați de conferința susținută de academicianul prof. dr. Ioan Bolovan. Cartea de Aur a Sărăuadului a fost elaborată de învățătorul de odinioară, Ioan Ardeleanu Senior (1908-1974), ediție îngrijită de dr. Viorel Ciubotă. Preasfințitul Virgil Bercea, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, prefațează cartea cu un “gând” de apreciere, urmat de un “cuvânt de prețuire” al academicianului Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

La evenimentul organizat de Muzeul Județean Satu Mare cu sprijinul directorului Trezoreriei din Satu Mare, Dan Maier au participat personalitati marcante ale culturii sătmărene, alături de localnici și conducerea Primăriei Tășnad.

1365 vizite
Distribuie pe