Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Două râuri au secat în județul Satu Mare! Nivelul Someșului e la minimul istoric
ABA Someș-Tisa  - Marti, 27 August 2024

Debitele cursurilor de apă din arealul Someș -Tisa se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-60%, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur, Someș și Crasna, conform raportului Administrației Bazinale de Apă ”Someș-Tisa”.

În acest moment, fenomenul de secare se înregistrează pe râurile: Lechincioara la staţia hidrometrică Boinești, Valea Vinului la staţia hidrometrică Valea Vinului (județul Satu Mare), Bârsău la staţia hidrometrică Buciumi, Nistru la staţia hidrometrică Bușag (județul Maramureș), Poiana la staţia hidrometrică Poiana Blenchii (județul Sălaj) și Sălătruc la staţia hidrometrică Cășeiu (județul Cluj).

Fenomenul de băltire se înregistrează pe râurile: Turț la staţia hidrometrică Gherța Mare,  Maja la staţia hidrometrică Corund (județul Satu Mare) și Olpret la staţia hidrometrică Maia (județul Cluj).

Aceste cursuri de apă nu asigură alimentarea cu apă a vreunei localități.

Totodată, astăzi, 27 august, la ora 6:00, în municipiul Satu Mare, râul Someș a atins un nou nivel minim istoric, -129 cm.

Din cele 13 secțiuni reprezentative pentru folosințe, de monitorizare a secetei hidrologice din bazinul hidrografic Someș -Tisa, la două secțiuni se înregistrează debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ: la stația hidrometrică Baia Sprie – râul Săsar și la stația hidrometrică Negrești-Oaș – râul Tur).

În prezent, în trei localități din județul Maramureș (Șomcuta Mare, Vișeu de Sus și Târgu Lăpuș), alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare. Aici se aplică «Planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare» care prevede, în principal, măsurile necesare ce se impun a fi aplicate principalilor consumatori de apă.

De asemenea, localitățile Vișeu de Jos și Sighetu Marmației sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate.

Din punct de vedere cantitativ, volumul de apă stocat în lacurile de acumulare din arealul Someș -Tisa este suficient pentru a asigura funcţionarea sistemului centralizat de alimentare cu apă pentru utilizatori. În ceea ce priveşte gradul de umplere, situaţia la zi a principalelor lacuri de acumulare se prezintă astfel: Călinești-Oaș – 43%, Fântânele- 77%, Vârșolț- 70%, Strâmtori-Firiza - 84%, Colibița- 82%, Tarnița- 91%, Gilău- 62% şi Someșul Cald- 74%.

Restricțiile în alimentarea cu apă din județul Sălaj, având ca sursă de apă brută acumularea Vârșolț, sunt impuse de către operatorul de apă.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent situația acumulărilor și a cursurilor de apă.

Facem un apel cetățenilor să conștientizeze că este esențial să folosească echilibrat și responsabil resursele de apă de care dispunem.

1563 vizite
Distribuie pe