Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Urmașii românilor refugiați și expulzați din Ardealul de Nord în urma Diktatului de la Viena și-au cerut drepturile în fața Prefecturii Satu Mare
Florin Răchitan  - Joi, 17 Octombrie 2024

Zeci de sătmăreni, mulți dintre ei sosiți din satele moțești din Câmpia Careiului au organizat joi un nou protest în fața Prefecturii Satu Mare, după ce acțiunile similare anterioare nu au avut niciun efect.

Este vorba despre urmașii românilor refugiați și expulzați din Ardealul de Nord de către administrația hortystă care s-a instalat în regiunea noastră în urma Diktatului de la Viena din 1940.

Ei protestează împotriva ignorării de Guvern a dreptului lor la indemnizațiile stabilite prin Legea 154/2022 prin care se stabilesc asemenea despăgubiri pentru toate persoanele persecutate din motive etnice sau politice de către toate regimurile instaurate succesiv pe teritoriul actual al României în perioada 6 septembrie 1940  - 6 martie 1945.

Doar că, în timp ce membrii minorităților etnice sau ai altor comunități persecutate beneficiază de aceste drepturi financiare, cumva românii din Ardealul de Nord au fost ”uitați” de Guvern în ultimii trei ani.

Asta în condițiile în care însuși premierul Marcel Ciolacu le-a promis, în timpul vizitei electorale pe care a făcut-o la Satu Mare în această primăvară, că se va ocupa cu prioritate de problema lor și va găsi soluții rapide, adică bani în buget pentru a asigura și drepturile lor stabilite prin lege.

A trecut de atunci mai mult de o jumătate de an și… nimic. Inițiatoarea protestului de azi, jurnalista Daniela Ciută din Carei, a înaintat un nou memoriu conducerii Prefecturii, în speranța că acesta va fi transmis pe cale ierarhică până la conducerea Guvernului. În timp ce până la această oră Prefectura Satu Mare nici nu s-a sinchisit să transmită vreo informație publică despre acțiunea de protest ce s-a desfășurat azi chiar în fața ușii instituției. Începe să semene cu regimul Orban din țara vecină…

845 vizite
Distribuie pe