Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O frăție durabilă
Florin Răchitan  - Vineri, 28 Mai 2010

Patru decenii au trecut de când, în plin Război Rece, trecând peste barierele politice, ideologice și culturale, locuitorii micului orășel Zutphen din Olanda s-au mobilizat și au sărit în ajutorul sătmărenilor greu încercați de inundațiile din luna mai 1970.

 

Dacă există cineva pe lumea asta care să înțeleagă foarte bine drama prin care au trecut atunci sătmărenii, aceștia nu pot fi altcineva decât olandezii, care au simțit pe propria piele, de-a lungul istoriei, ravagiile provocate de inundații, până au reușit să pună la adăpost o bună parte a țării lor de capriciile Mării Nordului.

 

Printr-un gest de recunoștință și relaxare a relațiilor rigide Est-Vest, autoritățile comuniste de atunci au semnat un protocol de înfrățire cu acest oraș din bastionul capitalist, iar prietenia a durat câțiva ani buni, până ce granițele României ceaușiste au devenit din ce în ce mai închise.

 

A urmat o pauză destul de lungă, dar olandezii nu ne-au uitat și ne-au sărit în ajutor imediat după Revoluția din 1989, reînnodând prietenia pe care ne-au arătat-o de la bun început.

 

În ultimii 20 de ani, relațiile de înfrățire cu Zutphen, dar și cu celelalte orașe cu care avem asemenea legături, au evoluat natural de la primirea de ajutoare până la elaborarea de proiecte comune și accesarea de fonduri europene, olandezii dovedindu-se a fi un fel de frați mai mari care ne împărtășesc experiența lor, ne dau sfaturi și ne ajută în hățișul integrării europene.


 

Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la semnarea protocolului de înfrățire, îi avem ca oaspeți în orașul nostru pe membrii unei delegații olandeze numeroase, în frunte cu primarul din Zutphen, Arnold Gerritsen, și cei doi viceprimari, Rik de Lange, respectiv Willem Geerken. Din delegație fac parte numeroși artiști, care îi vor delecta pe sătmăreni pe tot parcursul acestui sfârșit de săptămână, consilieri locali, funcționari, ziariști, dar și un grup de pompieri, conduși de comandantul Henk Timmermans.


 

Prima întâlnire cu oficialii Sătmarului a avut loc vineri dimineața în sala de ședințe a Consiliului Local, unde primarul Iuliu Ilyes i-a felicitat și le-a mulțumit soților Evelien și Gijs van Nus pentru inițiativa lor din urmă cu 40 de ani de a înfrăți cele două comunități și pentru perseverența cu care au sprijinit și promovat această relație pe tot parcursul vieții lor.
 

 

La rândul său, primarul Arnold Gerritsen s-a arătat plăcut surprins și mândru la vederea drapelului orașului Zutphen, afișat în permanență pe peretele sălii de ședințe a Consiliului Local Satu Mare și și-a exprimat satisfacția în legătură evoluția relațiilor de fraternitate dintre olandezi și sătmăreni, afirmând că „Europa nu înseamnă doar regulile stabilite la Bruxelles, ci un dialog intercultural permanent între oameni și comunități care trăiesc în colțuri diferite ale continentului”.


 

După acest moment protocolar, oaspeții și oficialitățile sătmărene au vizitat expoziția Uniunii Artiștilor Plastici, găzduită de Galeria de Artă din Piața 25 Octombrie, apoi fostul comandant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare, colonelul Gheorghe Strâmb, și-a invitat colegii olandezi la unitate, unde au depănat amintiri plăcute din vremurile în care pompierii militari sătmăreni învățau de la camarazii din Zutphen tehnici de descarcerare.


 

După-amiază, la Centrul de Educație Ecologică din Grădina Romei, sătmărenii și olandezii au participat împreună la un seminar, de fapt la discuții amicale despre evoluția relației de înfrățire de-a lungul anilor și contribuția acesteia la unitatea europeană. La orele serii a sosit la Satu Mare și ambasadorul Olandei la București, Tanya van Gool, care participă sâmbătă la ceremonia de resemnare a protocolului de înfrățire între cele două orașe.

1762 vizite
Distribuie pe