Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
La Mulţi Ani, România!
Florin Răchitan  - Miercuri, 1 Decembrie 2010

O fi dat patriotismul în politicienii locali, chiar dacă nu suntem în an electoral, judecând după numărul neobişnuit de mare de participanţi la manifestările de Ziua Naţională desfăşurate miercuri la Satu Mare. Oameni sobri, cu cravata la gât, au înfruntat frigul pătrunzător şi prima lapoviţă din acest an, pentru a depune coroane la toate busturile posibile din oraş.


 

Dimineaţa, la bustul lui Mihai Viteazul din faţa Poliţiei Municipale de pe Aleea Târnavei, încă nu se adunaseră prea mulţi oameni la costum, aşa că ceremonia de depunere de coroane a fost organizată în cadru mai restrâns, după care poliţiştii locali au invitat oficialităţile să le viziteze sediul.


 

Puţin mai târziu, la busturile din zona centrală a oraşului se adunase deja puhoi de politicieni, sosiţi fiecare în grupuri disciplinate, de la sediile partidelor lor. Rând pe rând, oficialităţile locale, reprezentanţii partidelor politice şi ai instituţiilor deconcentrate au depus coroane la busturile lui Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu, precum şi la statuia lui Vasile Lucaciu din parcul din Piaţa Libertăţii.
 



 

Manifestările din parcul central au început cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox Ioan Socolan, după care a urmat un şir lung de depuneri de coroane (42, mai exact) din partea tuturor, instituţiilor, asociaţiilor, partidelor şi partiduleţelor posibile.







 

Noroc că au fost prezenţi zeci de copii, care au mai destins atmosfera, alergând să facă rost de cocarde tricolore de la organizatori şi făcându-ne să uităm de frigul ce ne pătrundea până la oase.
 



 

Ceremonia s-a încheiat cu o paradă militară, apreciată de părinţii şi, mai ales, de copii adunaţi în faţa Hotelului Dacia, după care a urmat momentul cultural al zilei, un program artistic la Teatrul de Nord, cu participarea elevilor de la Şcoala de Arte şi de la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”.


3650 vizite
Distribuie pe