Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ministrul Sănătăţii s-a dat martir la Satu Mare
Florin Răchitan  - Joi, 7 Aprilie 2011

Confruntat cu protestele cadrelor medicale la Bucureşti şi cazuri de deces în ţară în urma închiderii unor spitale, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, s-a jucat de-a pisica şi şoarecele cu reprezentanţii presei locale, mai ales cu corespondenţii televiziunilor naţionale, în timpul vizitei sale de joi seara de la Satu Mare.

 

El a fost invitatul de onoare al unei conferinţe ştiinţifice a medicilor şi farmaciştilor maghiari din Transilvania, găzduită în aceste zile de Satu Mare, şi a rostit un discurs cu accente dramatice, în limba maghiară, la deschiderea festivă a lucrărilor conferinţei, în sala Teatrului de Nord, unde a intrat pe uşa din spate, flancat şi „protejat informaţional” de organizatori şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad.

 

Ministrul a evitat astfel să dea ochii cu ziariştii, care aşteptau să-i pună întrebări nu tocmai comode. Până la urmă, ziariştii l-au „încolţit” la ieşirea din teatru, iar el a dat asigurări că Ministerul Sănătăţii va întocmi un raport despre cazul de la Băneasa – Constanţa, pe care îl va da publicităţii în cursul zilei de vineri.

 

În schimb, în discursul susţinut în faţa medicilor, el a subliniat faptul că măsurile dureroase luate în ultima perioadă pentru reformarea sistemului sanitar din România au fost inevitabile şi urgente, amintind de perspectiva liberalizării peste doi ani şi jumătate a serviciilor medicale la nivelul Uniunii Europene, care, în opinia sa, ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru România.

 

„Deja în judeţele din partea de Vest a României se constată un exod al bolnavilor spre spitalele din Ungaria sau chiar în alte ţări occidentale, în condiţiile în care pacienţii trebuie să-şi plătească singuri spitalizarea. În momentul în care tratamentele lor vor trebui suportate din bugetul asigurărilor de sănătate din România, sistemul riscă să intre în colaps, deoarece spitalele din ţara noastră vor rămâne cu şi mai puţini bani. Consider că nu suntem pregătiţi pentru acest pas şi, dacă nu tăiem acum în carne vie, riscăm ca peste câţiva ani să ne confruntăm cu probleme mult mai mari decât cele de acum” – a declarat Cseke Attila.


 

El s-a prezentat ca fiind omul care îşi asumă responsabilitatea pentru măsurile dureroase pe care trebuie să le ia acum, cu riscul de a-şi pierde în scurt timp fotoliul de ministru, subliniind că nu speră să mai fie în această funcţie până anul viitor.

 

„Cred că opinia publică din România nu a crezut şi nu a fost pregătită pentru aplicarea efectivă a deciziilor de reformare a sistemului sanitar, deşi am tot vorbit despre ele în ultimele luni. Puteam să trag şi eu de timp şi să spun doar vorbe frumoase până la sfârşitul mandatului, dar cineva trebuia să ia taurul de coarne şi ştiu că nu mai putem să aşteptăm” – a spus ministrul.


 

În a doua parte a discursului său a vorbit despre descentralizarea reţelei de spitale din România şi a dat judeţul Satu Mare ca exemplu pozitiv în acest sens. „Din alte judeţe aud doar plângeri şi nemulţumiri, dar la Satu Mare descentralizarea se aplică repede şi eficient” – a anunţat Cseke Attila, menţionând că vom fi printre cele patru judeţe-pilot din ţară în care, în curând, administraţiile publice locale vor contribui cu fonduri proprii la completarea salariilor medicilor.

 

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, i-a mulţumit ministrului pentru sprijinul consistent, cifrat în acest an la zece milioane de lei, pe care îl acordă spitalelor sătmărene pentru diferite investiţii de anvergură şi şi-a exprimat speranţa că strategia naţională, căreia i-au fost puse bazele acum în sistemul de sănătate, va funcţiona şi îşi va arăta rezultatele pozitive pe termen lung, indiferent cine va fi ministru.

2208 vizite
Distribuie pe