Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vacanță în siguranță!
Ioana Gavrău  - Miercuri, 6 Iulie 2011
Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul Ordine Publică, în parteneriat cu structurile Poliţiei Locale, a lansat miercuri proiectul „Vacanță în siguranță“ pentru prevenirea furturilor din locuinţe în perioada estivală. Oamenii legii sunt de părere că cetățenii sunt singurii care pot descuraja hoții din locuințe.


Proiectul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri dimineața la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. La întâlnire au luat parte comisarul de poliție Teofil Parasca, împuternicit adjunct al șefului Inspectoratului pe linie de investigații criminale, comisarul șef de poliție dr. Marius Mureșan, șef al Serviciului de Ordine Publică, subcomisarul de poliție Simona Săndulescu, inspectorul de poliție Ana Petric, subinspectorul de poliție Felicia Hrihorișan, ofițer specialist psiholog și Sergiu Blaga, șef al Serviciului Ordine Publică din cadrul Poliției Locale.

Pentru că suntem deja în sezon estival, polițiștii sătmăreni doresc să înștiințeze populația cu privire la riscurile la care se expun în momentul în care pleacă în vacanță. Proiectul lansat vizează diminuarea numărului infracţiunilor de furt din locuinţe, favorizate de absenţa proprietarilor de la domiciliu, în perioada concediilor.

În perioada de desfăşurare a proiectului, până în data de 15 septembrie, poliţiştii de prevenire şi de proximitate, sprijiniţi de poliţişti locali şi copiii voluntari, vor desfăşura o serie de acţiuni în municipiile şi oraşele judeţului, pentru conştientizarea potenţialelor victime cu privire la necesitatea adoptării unui comportament preventiv referitor la bunurile şi valorile deţinute, prin includerea unor măsuri suplimentare de siguranţă a locuinţei pe perioada absenţei prelungite de la domiciliu. De asemenea, proiectul urmăreşte stimularea coeziunii sociale prin încurajarea relaţiilor de bună vecinătate şi de „neighbourhood watch”.

Numărul furturilor – în creștere

În România furturile din locuințe cunosc creșteri semnificative în ultimii ani, astfel de la 14.500 infracțiuni în 2008, la peste 16.000 în 2009 și peste 20.000 în 2010. În acest an peste 10.000 de furturi din locuințe s-au produs în primele 5 luni ale anului.


Conform coordonatorilor de proiect, mediul de rezidență influențează specificul infracțiunilor. Deși infracțiunile sunt sensibil mai multe în rural așa cum s-a putut observa, prejudiciul este mai redus acesta constând cel mai frecvent în sume mici de bani, alimente, bijuterii, scule, majoritatea fiind furturi de subzistență, victimele fiind persoane vârstnice sau singure, care nu își asigură locuințele. În mediul urban prejudiciul este mai mare, în general între 500-1000 lei, bunurile vizate fiind banii, bijuteriile, aparatura audio/video dar și materialele de construcție.

Dacă în mediul rural victimele sunt alese pe criteriul oportunității momentului și a naivității proprietarilor, în orașe hoții urmăresc adesea caselor frumoase, noi, aparținând unor persoane cu statut socio-profesional ridicat medici, avocați, oameni de afaceri .

Victime pot fi persoanele vârstnice sau singure despre care se dețin informații că ar avea bani sau valori, familii cunoscute ca având o anumită situație materială ori a căror locuință inspiră bunăstare au geamuri termopan la apartamente , familii plecate pentru mai multe zile de acasă în concediu , persoane care nu locuiesc permanent într-un imobil ex. case de vacanță, sau plecate la muncă în străinătate .

Profilul autorului

Conform studiilor, peste 90% sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 16-45 de ani, au constituție astenică, mai rar atletică, iar majoritatea slab școlarizați, fără ocupaţie, cu antecedente penale sau aflați în atenția poliției.

Există însă și categoria hoților din locuințe profesioniști. Aceștia își creează singuri oportunități, acționează, de regulă, în grup organizat, în mod sistematizat. Își culeg informații despre victimă inclusiv de la vecini, îi urmăresc programul zilnic uneori săptămâni, iau notițe, studiază vulnerabilitățile locuinței lipsa unui sistem de alarmare sau ineficiența acestuia, absența unui câine, obișnuința de a lăsa un geam deschis . Caută să dea lovitura prin furturi de anvergură, vizând bani sau bijuterii de mare valoare. Aceștia Evită să intre în contact cu victimele dar își asumă și acest risc, uneori acționând în timpul nopții când proprietarii dorm și chiar și cei care au alarme le dezactivează.

Hoții amatori caută oportunități ex. un geam deschis la parter, o ușă neîncuiată, o cameră nesupravegheată de proprietar dacă hoțul a fost primit în casa victimei, forțează o ușă cu încuietori slabe ori o casă de vacanță și se se mulțumesc cu ceea ce găsesc rapid în locuința victimei, prejudiciile fiind mici, reprezentând adesea furturi de subzistență și acționează de obicei singuri sau maxim 2 persoane.


O categorie aparte o reprezintă hoții care acționează după un scenariu de tipul: intră direct în contact cu victima prezentându-se la ușa acesteia, și atribuindu-și adesea calități false reprezentanți ai unor instituții- Primăria, ori firme- de gaz, electricitate . Aceștia profită de naivitatea victimei, cerându-i mici sume de bani.

În cât timp îți poate intra un hoț în casă?

Un hoț are nevoie de 3-5 minute pentru a sparge o locuință, a căuta și a sustrage anumite bunuri și a părăsi locul faptei, dar se pregătește zile sau chiar săptămâni înainte, culegând informații despre proprietari.

Numărul infracţiunilor de furt din locuințe nu este influențat de ziua din săptămână și nici de perioada din zi, fiind comise atât ziua cât și noaptea intervalele orare predilecte fiind 8-12 și 23-4.
Modul de operare cel mai des folosit de autori este forțarea ușilor sau geamurilor. Bunurile preferate de autori sunt banii, bijuteriile, aparatura audio/video, laptopuri, scule, unelte, materiale de construcție.

În lunile iulie-august există o tendință de creștere a infracțiunilor care poate fi datorată atât lipsei proprietarilor de acasă pentru mai multe zile, cât și oportunităților de a escalada geamurile lăsate deschise la parter sau la etajele inferioare.

Unde se dau cele mai multe spargeri?

Conform Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, zonele de risc din municipiu sunt Centrul Vechi, Centrul Nou, Cartierul funcționarilor, Carpați II, Micro 17, Micro 16, 14 Mai, zona Bercu Roșu precum și arterele principale. Și în Carei au fost înregistrate multe furturi.

Conform celor declarate de inspectorul de poliție Simona Săndulescu, 50% dintre hoți au fost prinși, însă cu ajutorul cetățenilor care observ ceva suspect pe lângă locuința vecinilor, prezența nejustificată a unor tineri care se plimbă pe lângă anumite case și filează zona, hoții ar putea fi prinși în flagrant, ori chiar nu ar mai avea curajul să comită fapta.

Adjunctul IPJ Satu Mare, Teofil Parasca îndeamnă oamenii să doteze locuințele cu sisteme de pază și protecție și mijloace de avertizare sonoră.

Mai nou, în Satu Mare, hoții supraveghează locuințe neterminate, iar acest lucru face dificilă recuperarea bunurilor. Unii se angajează ca și muncitori necalificați și chiar ei ajung să fure din locuințele proprietarilor. Bătrânii pot apela la mijloace de avertizare sonoră, aparate care costă 20-30 lei și funcționează la priză. În acest fel, polițiștii pot interveni repede, iar hoții ar fi prinși“, a spus Teofil Parasca.

Polițiștii sătmăreni, în cadrul campaniei, vor realiza materiale informativ-preventive pe categorii de locuințe și distribuirea acestora în cadrul întâlnirilor pe care polițiștii și elevii voluntari le vor avea cu cetățenii din zonele de risc. Totodată vor avea loc acțiuni punctuale ale polițiștilor în zonele de risc dar și în celelalte localități urbane din județ, bazate pe discuții directe cu cetățenii axate pe necesitatea supravegherii reciproce a vecinătății în beneficiul întregii comunități.
2028 vizite
Distribuie pe