Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Casa de Cultură a Sindicatelor, botezată „Nicolae Porumbescu”
Florin Rachitan  - Miercuri, 30 Noiembrie 2011

Arhitectul care a realizat proiectul pentru întregul Centru Nou al municipiului Satu Mare, Nicolae Porumbescu, are de miercuri o placă comemorativă pe Casa de Cultură a Sindicatelor, care-i poartă de azi numele.

La ceremonia de dezvelire a plăcii au participat numeroase oficialităţi locale, în frunte cu prefectul Radu Giurcă şi primarul Iuliu Ilyes, precum şi foşti colegi sau discipoli ai maestrului.

 

Născut în 1919 la Bucureşti, dar „adoptat” de Iaşi, unde a devenit chiar fondatorul a ceea ce s-a numit „Şcoala de arhitectură de la Iaşi”, Nicolae Porumbescu a fost considerat „teoretician al naţionalismului arhitectural”, curent caracterizat prin preluarea unor elemente tradiţionale ale arhitecturii de lemn şi transpunerea lor în beton, la scară monumentală.

 

În prezent, multe dintre edificiile proiectate de el sunt considerate produse ale funcţionalismului flamboiant din perioada comunistă, dar unul dintre cei mai loiali discipoli ai săi, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, Ludovic Gyure, i-a luat apărarea, explicând faptul că fără intervenţia maestrului Porumbescu, întregul centru istoric al oraşului ar fi fost ras de pe suprafaţa pământului, la ordinul partidului, iar prin concepţia sa originală, arhitectul „a deschis” Sătmarul cu faţa spre Someş.
 

 

De-altfel Ludovic Gyure a fost cel care a avut ideea de a boteza casa de cultură pe care o conduce cu numele maestrului său.
 


După dezvelirea plăcii comemorative, toţi cei prezenţi au avut ocazia să admire o expoziţie cu fotografii şi schiţe ale celor mai importante clădiri publice proiectate de arhitectul Nicolae Porumbescu în perioada 1960 – 1990 în oraşele Bucureşti, Hunedoara, Iaşi, Suceava, Botoşani, Braşov, Baia Mare şi Satu Mare.

5185 vizite
Distribuie pe