Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Avem buget!
Florin Răchitan  - Luni, 8 Aprilie 2013

Se pare că week-end-ul a fost sfetnic bun pentru consilierii locali sătmăreni, care, după şedinţa tensionată de vineri au revenit la sentimente mai bune, iar la cea de luni, care era ultima şansă pentru a vota în termenul legal bugetul municipiului pe anul 2013, s-au prezentat in corpore, fără nici un absent şi au votat aproape în unanimitate bugetul, cu o singură abţinere.

 

E adevărat că acesta a fost şi rezultatul negocierilor dintre grupul UDMR şi USL-iştii majoritari în Consiliul Local, cărora li s-au adăugat, de data aceasta fără probleme, şi cei doi PDL-işti.

 

Încă de la începutul şedinţei extraordinare de luni s-a simţit că s-a ajuns la o înţelegere, de vreme ce chiar liderul grupului UDMR, Maskulik Csaba, l-a pus la punct pe colegul său de partid, Vasile Fogel, căruia se pare că în acest mandat îi revine rolul de Gică Contra, el fiind şi singurul care s-a abţinut de la vot la punctele importante de pe ordinea de zi.

 

La scurtele explicaţii asupra detaliilor bugetului au fost relevate, apoi, şi principalele puncte în care UDMR-iştii au ajuns la înţelegere cu conducerea Primăriei Satu Mare. Astfel, din cei 300.000 lei acordaţi iniţial clubului de fotbal Olimpia s-au tăiat 100.000, bani care au fost transferaţi către Teatrul de Nord, pentru se putea organiza şi în acest an Festivalul „Teatru Fără Bariere”.

 

Aceeaşi sumă a fost tăiată de la cheltuielile de funcţionare a instituţiilor subordonate Primăriei şi a fost transferată la Organizaţia Caritas, pentru susţinerea unor activităţi de natură socială de care beneficiază sute de sătmăreni.

 

Un alt proiect pentru care consilierii UDMR au făcut lobby cu succes a fost alocarea unor sume pentru amenajarea unei piste pentru biciclişti de pe strada Bariţiu până la intrarea în noul ştrand ce se construieşte spre Noroieni şi care se pare că va fi dat în folosinţă în această vară.

 

De asemenea, a fost transferată suma de un milion de lei de la reparaţiile de drumuri pe teritoriul municipiului Satu Mare, pentru a completa investiţia necesară unui drum de centură provizoriu, care să lege Petea de Lazuri, redirecţionând astfel traficul greu de la intrarea în oraş.

 

Un alt proiect de hotărâre, lăudat îndeosebi de consilierul PDL-ist Cosmin Raţiu, a fost cel referitor la alocarea sumei de 128.000 de lei pentru amenajarea a patru cabinete stomatologice şcolare, în care vor beneficia de tratamente gratuite toţi elevii din municipiul Satu Mare, începând cu viitorul an şcolar.

 

În finalul şedinţei de luni au depus jurământul doi consilieri locali noi, care au luat locul demisionarilor Florica Marchiş şi Ioan Ardelean, ambii din USL. Unul dintre consilierii noi este liberalul Radu-Ovidiu Ardelean, director adjunct la Muzeul Judeţean, care a şi fost ales în Comisia de Cultură, iar celălalt este tânărul PSD-ist Dorin Micle, director comercial la o firmă de construcţii, care a preluat funcţia de preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe a Consiliului Local Satu Mare.

1717 vizite
Distribuie pe