Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scandal pe tema „taxei pe botoşei” la şedinţa Consiliului Judeţean
Florin Răchitan  - Marti, 6 August 2013

În urma solicitării unora dintre aleşii sătmărenilor, pe motiv că în perioada următoare se vor afla în concediu, şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean pe luna august a fost mult devansată faţă de perioada în care se organizează de obicei (la sfârşit de lună) şi nimeni nu se aştepta să fie probleme deosebite, de vreme ce ordinea de zi nu cuprindea proiecte „sensibile”.

 

Aşteptările consilierilor au fost date, însă, peste cap de intervenţia deputatului UDMR Kereskenyi Gabor, care a luat cuvântul la finalul şedinţei, aşa cum îi permite legea. Cu toate că un asemenea subiect nu era inclus pe ordinea de zi a şedinţei, el a adus în discuţie problema „taxei pe botoşei” de la Spitalul Judeţean, care a fost şi tema unei recente interpelări parlamentare pe care a adresat-o conducerii Ministerului Sănătăţii.

 

Este vorba despre o taxă specială de 2 lei, pe care, în baza unei Hotărâri a Consiliului Judeţean, o plătesc toţi vizitatorii care intră în clădirea Spitalului Judeţean, iar în schimbul banilor primesc câte o pereche de „botoşei” de nailon, încălţaţi peste pantofi, cu scopul de a păstra curăţenia pe coridoarele şi în saloanele spitalului.

 

În opinia deputatului UDMR, această măsură încalcă dreptul aparţinătorilor de a vizita fără îngrădiri bolnavii şi contravine unor directive ale Ministerului Sănătăţii.

 

Iritat de intervenţia deputatului UDMR, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, i-a amintit că proiectul de hotărâre ce stabileşte taxa cu pricina a fost votat de marea majoritate a consilierilor judeţeni, inclusiv a celor de la UDMR, în condiţiile în care Spitalul Judeţean Satu Mare nu se mai află demult în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar această taxă specială este menită să acopere o parte din cheltuielile de întreţinere. 

 

Banii sunt cheltuiţi în special pe detergenţi şi substanţe dezinfectante, pentru a păstra curăţenia şi a proteja investiţiile costisitoare ce s-au făcut în ultimii ani în modernizarea secţiilor, ceea ce l-a surprins plăcut inclusiv pe prefectul districtului Darmstadt-Dieburg din Germania, aflat recent în vizită la spitalul sătmărean.

 

Mircea Govor i-a reproşat lui Kereskenyi Gabor că nu a avut nici o problemă în ultimii ani, în care UDMR s-a aflat la putere în coaliţia guvernamentală alături de PD-L şi a avut chiar miniştri pe vremea când şi Spitalul Judeţean Satu Mare era subordonat direct Ministerului Sănătăţii şi fiecare vizitator plătea taxă de intrare de 5 lei, cu chitanţă sau fără.

 

Mai temperat din fire, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, i-a explicat deputatului Kereskenyi Gabor că se poartă o corespondenţă pe tema asta cu Ministerul Sănătăţii, iar dacă vrea să-şi facă vreun capital politic pe un asemenea pretext, n-are decât să-şi prezinte nemulţumirile în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul partidului, dar nu în plenul şedinţei Consiliului Judeţean.

 

El i-a sugerat, de asemenea, deputatului, care este şi preşedinte al Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, să se consulte cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, UDMR-istul Riedl Rudolf, dar şi cu ceilalţi consilieri judeţeni UDMR-işti, pentru a înţelege cum funcţionează coaliţia USL – UDMR la conducerea judeţului Satu Mare, deoarece „taxa pe botoşei” nu a fost aprobată doar de USL-işti, aşa, de capul lor.

 

Mai în glumă mai în serios, consilierul judeţean PDL-ist Radu Giurcă a tras concluzia de rigoare: „Chiar mă întrebam dacă la nivelul conducerii judeţului funcţionează coaliţia USL – UDMR. Se pare că am primit răspunsul”.

1091 vizite
Distribuie pe