Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consiliul Judeţean salvează căminul pentru bolnavii de Alzheimer
Florin Răchitan  - Vineri, 4 Aprilie 2014

Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre votate în şedinţa ordinară de vineri a Consiliului Judeţean Satu Mare a fost cel referitor la înfiinţarea unui serviciu aflat în subordinea Direcţiei de Protecţie Socială, care preia, practic, începând cu 1 aprilie, centrul rezidenţial „Căminul de Argint” de la Viile Satu Mare, unde sunt internaţi vârstnici bolnavi de Alzheimer şi Parkinson.

Astfel se pune capăt unei situaţii tensionate ce durează de câţiva ani, în care sabia lui Damocles a atârnat mereu deasupra pacienţilor şi aparţinătorilor, ajunşi într-o situaţie disperată pe de o parte din cauza unui management defectuos al Fundaţiei „Casa Sătmăreană”, cea care a administrat până recent Căminul de Argint, iar pe de altă parte din cauza deciziilor greşite sau nepăsării autorităţilor implicate în această problemă.

Căminul de Argint s-a deschis în 2011 ca urmare a unui parteneriat între primăriile oraşelor înfrăţite Satu Mare şi Zutphen, Prefectura Satu Mare şi persoane fizice din România şi Olanda, însă de la bun început a funcţionat cu pierderi financiare, deoarece renta lunară de 2.000 de lei / beneficiar, plătită de aparţinători şi completată de partenerii în program, nu acoperea totalul cheltuielilor.

Potrivit situaţiei prezentate în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean de către viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, începând cu 2011 deficitul lunar al Căminului de Argint era de 12.000 de lei. Acesta a fost acoperit pentru o scurtă perioadă de timp datorită unei contribuţii substanţiale a Clubului Rotary, însă când aceste fonduri s-au terminat, Căminul de Argint a alunecat pe panta datoriilor, în special către bugetul de stat, deoarece nu s-au mai plătit impozitele şi contribuţiile sociale după salariile angajaţilor.

Potrivit procedurii în asemenea situaţii, datoriile au crescut pe măsură ce trecea timpul, deoarece statul calculează şi dobânzi penalizatoare la restanţele existente, astfel că acestea au ajuns la suma totală de 150.000 de lei, iar fundaţia a intrat în insolvenţă, apoi în faliment.

În tot acest timp s-a bătut apa în piuă despre eventuale soluţii de salvare a instituţiei, pentru ca bătrânii bolnavi să nu ajungă pe drumuri, dar, aşa cum a recunoscut şi fostul prefect Radu Giurcă, actual consilier judeţean, eşecul se datorează într-o bună măsură şi neglijenţei din partea autorităţilor de la vremea respectivă.

După ce Căminul de Argint a fost abandonat, rând pe rând, de toţi partenerii implicaţi iniţial în proiect, în ultimă instanţă a intervenit Consiliul Judeţean şi, aşa cum a promis în urmă cu două luni, preşedintele Adrian Ştef a găsit o soluţie pentru salvarea activităţii de acolo, însă cu excluderea fundaţiei care a gestionat dezastrul din ultimii ani.

Astfel, Consiliul Local Viile Satu Mare a acceptat darea în folosinţă a clădirii în care funcţionează Căminul de Argint către noul serviciu înfiinţat în subordinea Direcţiei de Protecţie Socială.

Prezentă la şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean, directoarea de până acum a Căminului de Argint, Mihaela Pop, a ridicat obiecţii în legătură cu legalitatea trecerii clădirii în folosinţa unei instituţii a Consiliului Judeţean, însă a fost redusă la tăcere după ce a fost întrebată despre salariul pe care l-a încasat în toţi aceşti ani.

După cum a recunoscut chiar ea, salariul brut s-a ridicat la suma de 5.000 de lei, ea încasând efectiv în jur de 3.200 lei lunar, iar diferenţa ar fi trebuit să ajungă în bugetul statului, sub formă de impozite şi contribuţii sociale, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Mai mult, unul dintre cei mai de seamă specialişti din ţară în tratarea bolii Alzheimer, academicianul Virgil Enătescu, a lăsat să se înţeleagă că pacienţii de la Viile Satu Mare au căzut victime unor aşa-zişi specialişti, care s-au dovedit a fi afacerişti fără scrupule, care şi-au luat tălpăşiţa când lucrurile au ajuns pe o direcţie greşită.

Discuţiile pe această temă au durat aproape o oră în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean, însă ele nu au influenţat votul, deoarece consilierii aprobaseră în unanimitate proiectul de hotărâre încă înainte de discuţii. Potrivit Hotărârii adoptate, Consiliul Judeţean va contribui în fiecare lună cu sume lunare cuprinse între 1.660 şi 1.850 de lei pentru fiecare pacient, în funcţie de gravitatea bolii de care suferă şi complexitatea tratamentului de care are nevoie.

Căminul de Argint va fi administrat de Direcţia pentru Protecţia Socială, iar preşedintele Adrian Ştef a dat asigurări că nu doreşte nimeni să-i concedieze pe actualii angajaţi, cu excepţia celor din fosta conducere, care se fac răspunzători de situaţia creată. Bolnavii şi aparţinătorii lor, însă, pot să se liniştească, deoarece căminul-spital nu-şi închide porţile, iar cei internaţi acolo vor beneficia de aceleaşi servicii de calitate cu care au fost obişnuiţi.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii au mai votat o serie de alte hotărâri importante ce vizează proiecte de dezvoltare sau modernizare a infrastructurii locale şi judeţene, dar au şi dezbătut, timp de o oră, regulamentul de organizare a concursului „Cea mai bine gospodărită comună”, pentru ca la final să decidă amânarea votului, până se vor pune de acord, în comisiile de specialitate, asupra tuturor detaliilor.

1961 vizite
Distribuie pe