Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Conducerea Primăriei, sub tirul reproșurilor consilierilor locali
Florin Răchitan  - Joi, 28 August 2014

În lipsa primarului Dorel Coica, plecat în concediu, cei doi viceprimari, Marcela Papici și Radu Roca, nu au avut misiune prea ușoară în ședința de joi a Consiliului Local Satu Mare, fiind nevoiți să țină piept cumva acuzațiilor și reproșurilor venite din partea colegilor UDMR-iști, PDL-iști, dar, mai nou, și liberali.

Ședința a început mai soft, fiind aprobat, printre altele, un proiect de hotărâre prin care se anulează restanțele mai mici de 40 de lei pe care le au contribuabilii sătmăreni la Direcția de Impozite și Taxe Locale din anii anteriori.

Măsura a fost luată deoarece, conform calculelor Primăriei, recuperarea acestor sume prin executare silită ar costa mai mult decât valoarea restanțelor, astfel că nu are nici un sens să se facă asemenea cheltuieli inutile. De această facilitate vor beneficia peste 15.000 de sătmăreni persoane fizice și aproape 1.000 de firme, iar Hotărârea Consiliului Local intră în vigoare din 1 ianuarie 2015.

Primele tensiuni au apărut, însă, în momentul în care, în numele unor cetățeni care locuiesc pe Bulevardul Octavian Goga, UDMR-istul Butka Gergo și PDL-istul Cosmin Rațiu l-au luat la întrebări pe city-managerul Dan Băbuț în legătură cu lucrările ce se fac acum pe artera respectivă de circulație, de îndepărtare a stâlpilor montați pe mijlocul trotuarului în urmă cu o lună.

Băbuț a explicat că inițial societatea Electrica a dat aviz pentru montarea stâlpilor respectivi, pe care urmau să fie mutate cablurile de pe stâlpii vechi ce urmau să fie demontați pentru a permite lărgirea carosabilului și trasarea a patru benzi de circulație, în scopul fluidizării traficului de la Cap Pod Decebal spre Bulevardul Lucian Blaga. Ulterior, Electrica s-a răzgândit și, pentru a respecta noile reglementări din legislația în domeniu, va muta toate cablurile în subteran, de aceea se îndepărtează acum toți stâlpii de pe cele două trotuare.

Concluzia este că oricum se va tăia câte-o porțiune din fiecare trotuar, pentru a permite lărgirea bulevardului, doar că de acum înainte stâlpii de iluminat public vor fi încorporați în gardul de protecție ce va fi instalat de-a lungul trotuarului. Acest aspect a dat din nou ocazia PDL-istului Cosmin Rațiu să-și facă foarte mari griji în legătură cu vizibilitatea pe care o vor avea șoferii ce vor ieși cu mașinile din curțile proprii direct pe bulevard sau ipotetica stare de disconfort pe care o vor avea enoriașii de la cele două biserici din zonă, în timp ce UDMR-istul Maskulik Csaba s-a legat de chichițe juridice despre ce înseamnă « lărgire de carosabil » sau « reașezarea benzilor de circulație ».

Iar acesta a fost doar începutul ! Iadul s-a dezlănțuit când consilierii au aflat de o adresă trimisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, în care Primăria și Consiliul Local sunt chestionate dacă doresc sau nu să se constituie parte civilă într-un dosar penal deschis, în urma plângerii depuse de un cetățean, împotriva actualului proprietar al Hotelului Dacia, acuzat de distrugerea acestui monument arhitectural din patrimoniul național.

Baiu’ e că adresa Parchetului a fost depusă la Primărie încă în luna martie, apoi din nou în iulie, cu specificarea că dacă nu se răspunde până în 1 septembrie (adică luni), conducerea orașului riscă să fie amendată. Iar consilierilor li s-a adus la cunoștință toată tărășenia abia azi, astfel că e explicabil șocul pe care l-au suferit unii.

Avocatul liberal Valeriu Bancea a observat că, în lipsa unei documentații din care să reiasă ce pretenții ar putea să aibă administrația municipiului ca parte civilă în acest dosar e imposibil să se formuleze un răspuns la adresa Parchetului, mai ales sub forma unei Hotărâri de Consiliu Local, așa cum cerea legea. Iar până luni este, practic, imposibil să se adune toată documentația necesară, drept pentru care juriștii Primăriei au anunțat că vor cere o amânare de la Parchet.

Acesta nu a fost singurul punct în care funcționarii și conducerea Primăriei au fost acuzați de lipsă de profesionalism și dezinteres, mai mulți consilieri locali semnalând faptul că au depus chiar de mai bine de două luni adrese scrise la Primărie, pentru care tot așteaptă  răspunsuri oficiale. Degeaba.

În numele UDMR-iștilor, Maskulik Csaba a atras atenția și asupra stării jalnice în care arată acum site-ul oficial al Primăriei Satu Mare, referindu-se în special la unele materiale informative traduse în limba maghiară cu Google Translate sau nepublicarea comunicatelor actuale și în limba maternă a acestei minorități, cu toate că legea prevede acest lucru. Maskulik a anunțat că, în cazul în care nu se rezolvă problema cât mai rapid, va depune sesizări la Prefectură și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Cireașa de pe tort a constituit-o mărturisirea viceprimăriței Marcela Papici, care a recunoscut că de o bună bucată de vreme nu prea are nici o atribuție reală în conducerea Primăriei, toate fiindu-i retrase de edilul-șef, astfel că nu are acces nici măcar la sesizările depuse de cetățeni sau consilieri locali, de aceea nu poate să răspundă la ele în cunoștință de cauză. Dar a promis că va clarifica acest aspect imediat după ce se va întoarce primarul din concediu. 

1316 vizite
Distribuie pe