Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primăria le-a pus gând rău ciorilor (păsărilor) din Grădina Romei
Florin Răchitan  - Joi, 18 Februarie 2016

După multă bâjbâială, scandaluri de rigoare din partea apărătorilor naturii şi păsărilor şi încercări nereuşite de a alunga ciorile din Grădina Romei cu „metode umane”, Primăria Satu Mare a decis să recurgă la varianta „clasică”.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o joi împreună cu directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy, primarul Dorel Coica a anunţat o reamenajare de proporţii a Grădinii Romei, pentru a reda acest colţ de verdeaţă sătmărenilor, precum şi amenajarea unei aşa-numite „Uzine de Joacă” în locul vechii Uzine de Apă din vecinătatea parcului.

Decizia s-a luat după consultarea tuturor părţilor interesate de un asemenea proiect, adică reprezentanţii ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei mediului, ai instituţiilor specializate în acest domeniu, precum şi ai comitetelor de părinţi şi elevi din şcolile şi grădiniţele din zona respectivă.

Propunerile acestora includ tăierea unui număr de 55 plopi bătrâni - ajunşi la stadiul de fragilitate la care deja reprezintă pericol pentru cei care se plimbă la umbra lor - alungarea ciorilor cu sirene şi surse de lumină puternică în perioada de înmulţire, când îşi construiesc cuiburile în platanii din jurul plopilor – din ianuarie până în august – dar şi împuşcarea lor după perioada de împerechere.

Pentru a pune în aplicare aceste măsuri, Agenţia de Mediu şi ONG-urile implicate în proiect vor susţine iniţiativa Primăriei Satu Mare de a obţine din partea Ministerului Mediului o derogare de la legile cu privire la protecţia unor specii de păsări între care se numără şi ciorile.

Elisabeta Bekessy a declarat că proiectul se va derula după un model implementat deja la Sfântu Gheorghe, unde primăria locală a obţinut o asemenea derogare, iar rezultatele sunt cât se poate de vizibile, deoarece o bună parte a ciorilor au dispărut din capitala Covasnei.

O idee propusă şi acceptată la consultările cu ONG-urile a fost şi cea privitoare la plantarea unei „perdele” de plopi în jurul fostei gropi de gunoi a municipiului Satu Mare, scoasă deja din uz, care ar putea să fie noul „cămin” pentru ciorile alungate din Grădina Romei. În acelaşi timp, Direcţia Silvică şi asociaţiile de vânători din judeţ vor stabili „cote de recoltare” a ciorilor de semănătură, astfel încât numărul acestora să fie limitat şi la nivel de judeţ.

În locul plopilor, în Grădina Romei vor fi plantaţi arbori cu talia mai joasă, astfel încât să nu reprezinte o eventuală atracţie pentru ciori, iar locurile de joacă din parc şi de pe teritoriul vechii Uzine de Apă vor fi amenajate în baza unui proiect cu finanţare europeană. Lucrările vor începe în aproximativ o lună, dar până atunci vor fi organizate mai multe dezbateri publice pentru a consulta şi populaţia în legătură cu aceste propuneri.

1675 vizite
Distribuie pe