Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Soarta Olimpiei rămâne în coadă de pește. Cum a fost devalizat clubul, cu numiri politice și risipă de bani publici pe ”filfizoni”!
Florin Răchitan  - Joi, 11 Ianuarie 2018

În cursul zilei de joi au avut loc mai multe întâlniri importante la Primărie și în Comitetul Director al Olimpiei Satu Mare, în cadrul cărora ar fi trebuit să fie luată o decizie definitivă cu privire la soarta clubului fanion de fotbal a județului, dar la fel cum s-a întâmplat și la ultimele ședințe, totul a rămas în coadă de pește.

La întâlnirea de la Primărie au participat și principalii creditori locali ai Olimpiei, adică firmele cărora clubul le datorează bani, iar unii dintre ei au acceptat, teoretic, o reeșalonare a acestor restanțe, dar au rămas mai degrabă cu sentimentul că foarte probabil nu vor vedea niciodată banii respectivi.

Cel mai mare creditor de acest fel este Hotelul Aurora, acolo unde au fost cazați în ultimii ani jucătorii mercenari aduși de aiurea, pentru cazarea acestora acumulându-se datorii de peste 500.000 de lei.

Acest aspect, risipa necontrolată, este, de-altfel, unul caracteristic politicii manageriale de la clubul sătmărean de fotbal, în care principalii finanțatori, Consiliul Local și Consiliul Județean Satu Mare, au băgat câte 3 milioane de lei în fiecare an, din bani publici.

Dacă la predarea mandatului de către fostul manager Dan Băbuț, datoriile totale ale Olimpiei se cifrau în jurul sumei de 800.000 de lei, restanțe acumulate în timp de mai mulți ani de prezență a echipei în Liga III, apoi Liga II, noul manager Karda Attila, adus pe căi misterioase de la Târgu Mureș, după ce s-a ”remarcat” ca manager al defunctei echipe Gloria Buzău ce a fost sancționată pentru implicarea în escrocherii cu pariuri sportive, a reușit într-un singur an de mandat să dubleze această datorie, care a mai crescut și ulterior, ajungând în acest moment la 2,1 milioane de lei.

În legătură cu acesta, unul dintre predecesorii săi care a ocupat pentru scurt timp postul de manager, Catrinel Raț, a făcut o dezvăluire șocantă în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune: cică acest Karda ar fi fost impus la Satu Mare de nimeni altul decât președintele UDMR Kelemen Hunor!

E greu de dovedit așa ceva, dar cert este că, așa cum a declarat vicepreședintele Comitetului Director al Olimpiei, consilierul județean Alexandru Horvat, noul manager le-a fost prezentat într-o bună zi de către liderul grupului UDMR din Consiliul Județean, Kovacs Mate, acesta anunțând că are susținere totală din partea conducerilor Primăriei și Consiliului Județean Satu Mare.

Ba mai mult, după ce i-au semnat un contract ”unicat în fotbalul românesc”, prin care i se asigura, practic, controlul total al tuturor banilor care se învârteau la club, la un moment dat, profitând de lipsa reprezentanților Opoziției la o ședință a Comitetului Director, majoritatea politică din acest for a aprobat majorarea salariului lui Karda Attila de la 3.500 lei la aproape 10.000 lei pe lună. Net.

Asta se întâmpla pe vremea când Bogdan Andone era antrenor, iar echipa se afla pe locul secund al clasamentului Ligii II, motiv pentru a cheltui bani pe un cantonament de lux în Cipru, în mijlocul iernii. După care a început dezastrul!

Microbiștii își amintesc foarte bine seria de nouă înfrângeri consecutive ce au urmat, inexplicabile, dar despre care gurile rele spun că ar fi avut legătură tot cu pariurile sportive.

De atunci, Olimpia s-a tot dus pe tobogan în jos, Andone fiind schimbat cu un antrenor aventurier care și-a încasat doar remunerația consistentă în scurta sa carieră petrecută la Satu Mare, apoi, când s-au terminat banii, s-a apelat tot la ”ai noștri”, adică Zoli Ritli și Mircea Bolba, care au tras, gratis, de ultimii jucători care au mai rămas la echipă pentru a termina măcar turul actualului sezon competițional. Pe ultimul loc în clasament, după ce Olimpia a fost depunctată drastic pentru restanțele salariale pe care le are de plătit către unii jucători.

”Acest filfizon (Karda n.r.) a adus nu mai puțin de 12 jucători, din care au fost folosiți efectiv la meciuri...2. Restul au stat cât au stat la Aurora, și-au luat banii și au plecat! Noi, cei din Comitetul Director, aflam din presă sau de la personalul hotelului că au mai fost aduși încă vreo doi negri sau că fundașul stâng trebuie să joace că-i al UDMR-ului sau celălalt că-i al liberalilor. În tot acest timp Karda spărgea banii publici și zbura săptămânal la Business Class până la București, să-și viziteze prietena, că se plângea că deja l-au părăsit două din cauza fotbalului și că ce sacrificii face el în această activitate!” – a continuat seria dezvăluirilor șocante Catrinel Raț.

Și mai halucinant este că nici până azi nu a fost tras nimeni la răspundere pentru devalizarea clubului sătmărean de fotbal, în timp ce situația a devenit dezastruoasă abia când în urma unui control al Curții de Conturi s-a constatat că finanțarea din partea Consiliului Județean s-a făcut în condiții ilegale, astfel că s-a luat decizia de a se bloca și ultima tranșă de vreo 500.000 de lei care ar mai fi trebuit să intre în acest an în conturile Olimpiei.

Rămasă singură cu finanțarea, Primăria Satu Mare s-a găsit în imposibilitatea de a mai asigura întregul buget necesar, în condițiile în care partea sa de contribuție financiară se cifra până acum la suma de 1,7 milioane de lei pe an.

Despre sponsori nici vorbă, că managerul cu cei mai celebri adidași roz din Satu Mare nu prea a avut timp să umble după ei, iar din bilete s-au încasat niște sume ridicole, în condițiile în care în ultimele luni media publicului de pe stadion nu a depășit 300 spectatori la un meci.

Se pune întrebarea, pe bună dreptate: de ce trebuie să se spargă atâta amar de bani pentru ca 300 de amețiți să zbiere ”Hai Olimpia” când n-au ce face acasă în week-end?  Unul dintre participanții la emisiunea televizată de joi, redactorul sportiv Constantin Demian a răspuns cu o altă întrebare: ”OK, dar atunci de ce trebuie să spargem de trei ori mai mulți bani pe CSM, unde niște fete care iau salarii de câte 10.000 euro se prefac că luptă pentru titlu undeva pe locul III în campionatul de baschet, cu 100 spectatori în tribune”?

Până una alta, se pare că primarul Kereskenyi Gabor a revenit la gânduri mai bune după ce a evitat să se întâlnească cu părinții celor 100 de juniori de la echipele de diferite categorii de vârstă de la Olimpia și i-a anunțat pe antrenorii acestor echipe că se gândește la o soluție de salvare și funcționare la cota de avarie a clubului, măcar pentru a reuși să termine această ediție de campionat.

Supraviețuirea, chiar pe ultimul loc în clasament, până la finalul sezonului este importantă pentru a putea continua activitatea fotbalistică măcar în Liga a III-a din sezonul următor, ceea ce ar asigura și salvarea echipelor de copii și juniori.  

Misiunea aceasta aproape imposibilă îi revine noului manager Merkli Istvan, care va trebui să se descurce cu o parte din suma de 1,3 milioane de lei prevăzută în bugetul municipiului Satu Mare pe acest an pentru Olimpia, în condițiile în care îi vor atârna mereu deasupra capului, ca o veritablă sabie a lui Damocles, executările silite ale restanțelor din partea Finanțelor sau a unor creditori, inclusiv foști jucători.

Chiar dacă ar scăpa de executările silite, încă nici nu știe dacă va avea vreo echipă cu care să înceapă returul campionatului. ”În fiecare zi facem inventarul, să vedem câți am mai rămas la club” – a încheiat, cu amărăciune, Merkli Istvan. 

Tags: olimpia  viitor  sumbru  devalizare  
2679 vizite
Distribuie pe
comentator
Ce se intampla in ultimii 2-3 ani cel putin la club nu avea absolut nici o legatura cu ideea pentru care s-a resuscitat in 2010 Olimpia. Nu pentru postutri dev directorasi - lipitori de afise si pentru cheltuirea aiurea a banului public. Decat milioane de lei aruncati pe mercenari mai bine nimic! Daca nu sunt niste firme din oras sa sustina o echipa de fotbal. Implicarea orasului ar trebui limitat strict la punerea la dispozitie a stadionului.Nu merita, asta e! Nici Zalau, nici Bistrita, nici Baia Mare nu are echipa de liga a 2-a.
2018-01-12 12:42:33
DACUS
Cluburile de fotbal ar trebui sa se sustina singuri , nu sa cheltuie bani publici , mai ales ca nu au nici un rezultat notabil.Sunt destui sportivi satmareni care ar merita ajutati pt rezultatele lor , si care nu prea primesc cu toate ca in general au nevoie de sume mult mai mici decat cele risipite pe fotbal.
2018-01-12 08:44:09