Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vom avea şosea de centură…cândva…
Florin Răchitan  - Vineri, 12 Iunie 2009

O nouă mostră despre cum funcţionează administraţia publică pe la noi şi cam cât interes îşi dau aleşii noştri pentru rezolvarea problemelor cu adevărat importante ne-a fost dat să vedem vineri dimineaţa în cadrul unei şedinţe despre drumul de centură al municipiului Satu Mare.

 

Întâlnirea a fost iniţiată de primarul Iuliu Ilyes, care a invitat reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, precum şi parlamentarii sătmăreni, dar la ora stabilită s-au prezentat doar prefectul Radu Giurca, senatorul Valer Marian şi deputatul Gheorghe Ciocan. Nici urmă de vreun alt parlamentar sau de vreun reprezentant al Consiliului Judeţean.

 

Şi mai tare a fost faza în care prefectul Radu Giurca a recunoscut, inocent, că o asemenea întâlnire, într-un cadru mai larg, a mai avut loc în urmă cu o lună şi jumătate, iar rezultatul = 0.

 

Primarul Iuliu Ilyes a prezentat un scurt istoric al proiectului drumului de centură, care a fost gândit iniţial strict pentru deturnarea traficului greu în afara municipiului Satu Mare, apoi, din iniţiativa Consiliului Judeţean, a fost încorporat în proiectul mai complex al drumului expres Baia Mare – Satu Mare – Nyiregyhaza, după care s-a schimbat guvernul şi noul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a scos proiectul de pe lista finanţărilor prioritare, iar acum, cu criza asta, oricum nu mai sunt bani pentru nimic.

 

Primarul insistă, totuşi, să fie separat proiectul şoselei de centură de cel al drumului expres, fiindcă în acest fel ar exista şanse mai multe ca măcar şoseaua de ocolire să se realizeze într-un termen acceptabil datorită costurilor relativ scăzute, în timp ce e clar că drumul expres nu va fi realizat în viitorul apropiat.

 

Deputatul Gheorghe Ciocan a prezentat textul interpelării adresate ministrului Radu Berceanu în legătură cu drumul de centură al Sătmarului, precum şi răspunsul sec şi birocratic al Ministerului Transporturilor, potrivit căruia cele două obiective fac parte din acelaşi proiect, cel al drumului expres, şi că va fi anunţat când vor exista posibilităţi de finanţare pentru realizarea acestuia. Şi gata!

 

Senatorul Valer Marian a anunţat că proiectul drumului de centură al Sătmarului este inclus în programul de guvernare al coaliţiei PSD – PDL, dar cel puţin pentru acest an nu au fost prevăzute fonduri pentru finanţare.

Cu toate acestea, cei doi parlamentari PSD au dat asigurări că vor acorda sprijin la nivel politic pentru urgentarea măsurilor ce trebuie luate pentru separarea celor două proiecte şi asigurarea finanţării măcar pentru drumul de centură, în timp ce prefectul Radu Giurca a promis că va face lobby „unde trebuie” în acest sens. Noa, ne-am liniştit! Sau nu?!

Tags: sosea  centura  proiect  
2408 vizite
Distribuie pe