Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Reamenajarea bălții din Berindan, prin proiect european comun cu Csenger
Veronica Hodas  - Vineri, 25 Mai 2018

Comuna Odoreu, în parteneriat cu Primăria orașului Csenger și Asociația Interaction 2050 Satu Mare, în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare derulează proiectul „Coridor verde fără frontiere”.

Conferința de deschidere a proiectului ROHU62 JOINTGREENCORR a avut loc astăzi la Casa Verde din Grădina Romei .

Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a declarat că acest proiect este unul important și de suflet. Prin acest proiect se dorește amenajarea Zonei de Agrement a bălții din Berindan „care are un renume, o reputație specială” pe o suprafață de 32,99ha. 

„În sfârșit am găsit o sursă de finanțare. Este vorba de fonduri transfrontaliere ROHU. Este prima dată când comuna Odoreu accesează asemenea fonduri. Este o experiență de început, iar faptul că deja am câștigat acest proiect ne oferă o satisfacție. Am avut deosebita plăcere să avem alături de noi oameni profesioniști deosebiți. Vreau să susțin cu tărie faptul că doamna director al APM are un merit special pentru acest proiect și vreau să-i mulțumesc. Avem un partener serios, este vorba de orașul Csenger cu care am făcut un parteneriat necesar pentru obținerea finanțării. Orașul Csenger la rândul lui amenajează un lac frumos, mai mic decât al nostru. Acolo și vecinii noștri vor putea să beneficieze de zona de agrement, pescuti, sportiv și activități ecologice.”, a menționat edilul-șef al comunei Odoreu.

Obiectivul principal al proiectului constă în revitalizarea zonei transfrontaliere „Someșul inferior” în scopul conservării, protejării și promovării valorilor naturale prin încurajarea turismului ecologic și a activătților educative legate de mediu.

Elisabeta Bekessy, directorul APM a subliniat că acesta este un proiect de mediu ambițios în cadrul căruia va avea loc o reabilitare a brațului mort al râului Someș unde se va face și o plantație de nuferi pe care, în urmă cu mulți ani, bătrânii au numit-o „bijuteria județuluI”.  „Tot acest lac care se va realiza va oferi posibilitatea promovării pescuitului sportiv, promovarea biodiversității prin realizarea unui punct de observare ornitologică, ocazie cu care tinerii vor putea să cunoască habitatele specifice râului Someș.”

De asemenea, în jurul lacului se dorește amenajarea unui piste de biciclete. Pe parcursul proiectului se va realiza un Centru de Informare Turistică „Magia Someșului”, amenajarea zonelor umede, a sistemului de alimentare cu apa freatică și a zonei de agrement, iar la Csenger se va reabilita lacul din centrul orașului (2,14 ha) în vederea constituirii unui „Lac ecologic de salvare a speciilor”.

Proiectul finanțat din fondurile Programului INTERREG V-A România – Ungaria se realizează pe o perioadă de 2 ani și are valorea totală de 1.025.643 Euro din care contribuția Uniunii Europene este de 871.795,70 Euro.

Tags: proiect  reamenajare  balta  berindan  
4376 vizite
Distribuie pe